Bolji imuno sistem tokom zime: Moćno jačanje imuniteta u kesici

Bolji imuno sistem tokom zime: Moćno jačanje imuniteta u kesici

immunita

Naš imuni sistem ima odbrambenu ulogu u organizmu, ali i zadatak da nas štiti od bolesti koje utiču na naš organizam. Postoje razni uzročnici pada imuniteta pa time i razne bolesti. Među „napadačima“ našeg odbrambenog sistema mogu biti razni uzročnici, kao što su bakterije, virusi, mikrobi, gljivice, toksini, hronični stres

To samo govori u prilog činjenice da odgovor na pitanje kako da podignemo imunitet nije nimalo jednostavan niti jedinstven. Ne postoji jedan jedini način koji možemo primeti kao pravilo kako bi ojačali imunitet.

Vrste imuniteta od kojih zavisi jačina organizma

Kada govorimo o vrstama imuniteta, postoje različiti faktori koji utiču na njegovo formiranje. Na jačinu imuniteta utiču i nasledni faktori i oni čine naš urođeni imunitet. Imamo i onaj koji u znatnoj meri zavisi od okolnosti u kojima živimo, pa i od načina na koji živimo i to je stečeni imunitet. Pored ovoga postoje- aktivni i pasivni imunitet

Aktivni  imunitet se odnosi na aktivnu ulogu antitela u našem ogranizmu koja se bore protiv raznih vrsta zaraza i izvora bolesti.

Pasivni imunitet nije produkt našeg organizma, već prenet sa neke druge osobe koja je već razvila antitela – recimo sa majke na dete preko posteljice ili preko majčinog mleka.

Pasivni imunitet je kratkog daha, dok aktivni može da traje i ceo život. Zanimljivo je da imune ćelije imaju svojevrsnu memoriju i da pamte napadače protiv kojih su se borile i na koji način su izašle sa njima na kraj. Na taj način će vas neki virus oboriti jednom i posle toga možete smatrati da ste ga preležali.

Kada se govori o jačanju imuniteta, onda se govori o aktivnom imunitetu u kojem se naš organizam stvaranjem antitela bori protiv bolesti.

Pad imuniteta- Simptomi koji ukazuju da vam je potrebna pomoć

Često postavljeno pitanje jeste kako da na vreme prepoznamo siptome koji dovode do pada imuniteta. Određeni siptomi će vam ukazati da je vaš imunitet oslabljen i da je potrebno da se pozabavite na njegovom jačanju:

Osećaj konstantnog umora i premorenosti

S obzirom na brz tempo života, umor predstavlja sasvim normalnu posledicu. Ali morate da razlikujete umor od hroničnog umora. Ukoliko se svakodnevno budite umorni, bez snage i volje za rad, nemate energije i najlakši poslovi vas iscrpljuju, to su već prvi pokazatelji da nešto nije u redu sa vašim organizmom. To jedan od simptoma koji ukazuje na pad imuniteta.

Učestala pojava prehlade i drugih zapaljenja

Učestale prehlade, kijavice, česta zapaljenja grla, pojava herpesa sve su to očigledni znaci da je došlo do pada imuniteta i da ste zakačili neki oblik virusa. Ono na šta treba da radite jeste jačanje vašeg imunog sistema, kako bi se vaš organizam izborio sa virusima.

Učestala bakterijska infekcija

U slučaju da ste zakačili neku bakteriju, potrebno je da se javite vašem lekaru kako bi vam prepisao određenu terapiju antibioticima. Međutim, problem se javlja ukoliko su bakterijske infekcije učestale i češće se javljaju, tada postajete ranjivi i preosetljivi i vaš organizam ne može da se izbori sa konstantnim infekcijama. To ukazuje da imate ozbiljan pad imuniteta i da je potrebno da radite na njegovom jačanju.

Alergije 

Poznato je da su alergeni sve više prisutni u našem životu i da od alergije pati sve veći broj ljudi. Pojava alergije i nemogućnost da se naš organizam izbori sa alergenima je prvi pokazatelj da je došlo do pada imuniteta i da je naš organizam oslabljen. Sposobnost nekog organizma da slabije odreaguje na neke alergijske reakcije može samo da se prepiše očuvanom i jakom imunitetu.

Teško zarastanje rana

Još jedan alarm za pad imuniteta predstavlja sporo i teško zarastanje rana. Obično se ovaj problem vezuje i sa nedostatkom cinka. Cink je zaslužan za regeneraciju kože, ali bilo koji problem da se javi predstavlja da je vaš imunološki sistem oslabljen.

Kako da na najbolji način ojačate vaš imunitet?

Postoje razni prirodni načini da ojačate svoj imunitet, a ne zahtevaju preveliko odvajanje vremena. Neki od njih su pravilno pranje ruku, adekvatna hidratacija, izbalansirana ishrana, umerena fizička aktivnost, smanjenje stresa i redovan san.

 Pored toga, imuni sistem se može pojačati unosom suplemenata sa antioksidativnim i imunostimulatornim dejstvom.

Iako se često na multivitaminske formule gleda kroz prizmu marketinškog trika, postoje dobro postavljena istraživanja koja ukazuju na njihovu korist: optimalan unos vitamina i minerala neophodan je za pravilan rad imunog sistema.

Vitaminsko-mineralni dodatak ishrani ne može zameniti zdravu i uravnoteženu ishranu , ali može preduprediti nedostatke koji se često pojavljuju.

Na našem tržištu postoji veliki broj proizvođača suplemenata i kada birate suplement bitno je da birate one koji su rađeni na bazi prirodnih sastojaka, biljni. Birajte sigurne i proverene proizvođače koji su dugo na tržištu i u upotrebi.

Pravo rešenje za jačanje imuniteta je Immunita

Immunita je vaš saveznik u borbi protiv prehlade, gripa i kašlja. Njegova “8 u 1” formula je jedinstvena kombinacija 8 značajnih supstanci, biljnih ekstrakata obogaćenih aktivnim supstancama poput selena, cinka, rutina i vitamina C i D. Sastav se zasniva na delovanju prirodnih sastojaka poput cveta crne zove, korena afričke muškatle i cveta divizme, što pomaže u ublažavanju problema sa respiratornim sistemom poput kašlja i iritacije grla. Proizvod ima dokazano i efikasno dejstvo, ali ne deluje tako invazivno kao antibiotici.

Ekstrakt korena afričke muškatle sadrži supstance vredne za telo, poput kumarina, tanina i proantocijanina. Ove supstance pokazuju višesmerna svojstva koja jačaju funkcionisanje gornjih disajnih puteva i podržavaju imunološki sistem.

Ekstrakt cveta divizme blagotvorno deluje na grlo i glasne žice, smanjuje simptome iritacije sluzokože gornjih disajnih puteva.Nemačka institucija Commision E (koja se u svetu smatra vodećom organizacijom nadležnom za bezbednost korišćenja i efikasnost lekovitih biljaka) je odobrila ovu biljku kao lek protiv kašlja i bronhitisa. Sadrži saponine, šećer, kumarin, beta karotin, flavonoide.

Crna zova je prepuna zdravih supstanci. Ona sadrži beta karoten, vitamin C, antocijanine, tanine, aminokiseline, kao i hlorogensku kiselinu koja je snažan antioksidans. Antocijanini poboljšavaju imunitet tako što podstiču proizvodnju citokina, proteina koji učestvuje u regulaciji imunološke reakcije u telu.Pored toga bogata je i mineralnim materijama: gvožđem, natrijumom I kalcijumom.

Odlično je prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, blagotvorna za disajne puteve kao I za detoksikaciju organizma.

Rutin, poznat i kao rutozid, je jedinjenje flavona biljnog porekla. Rutin ima antioksidativna svojstva, štiti krvne sudove i ima antiinflamatorna svojstva.

Dodatna komponenta Immunite je vitamin C, koji smanjuje štetno dejstvo slobodnih radikala na telo. Ovaj vitamin, zajedno sa ekstraktom cinka, kalijuma i zove, podržava pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.

Vitamin D je verovatno najčešće pominjan vitamin za imuni sistem. Pomaže aktiviranju belih krvnih zrnaca kod infekcije tako da njegova uloga u imunološkom sistemu postaje značajna. Suplementi ovog vitamina su preporučeni za sve tokom jeseni i zime, kada je sunčeva svetlost oskudna. Vitamin D igra važnu ulogu modulatora urođenog imunološkog odgovora na respiratorne virusne infekcije, poput gripa A i B, parainfluence 1 i 2 i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). Manjak vitamina D svakako predstavlja predispoziciju za nastanak respiratornih infekcija.

Postoji više načina na koji cink jača imunološki sistem, ali pre svega on aktivira enzime koji razgrađuju proteine u virusima i bakterijama, tako da se oni manje mogu širiti po telu. Cink takođe povećava aktivaciju ćelija odgovornih za borbu protiv infekcije.

Cink takođe smanjuje razne vrste upala u telu, uništava strana tela, i pojačava imuni odgovor na napade našeg organizma.

Selen je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Selen zajedno sa drugim mineralima omogućava formiranje imunih ćelija, što povećava odbrambene sposobnosti organizma u borbi sa infekcijama i drugim bolestima.

I za kraj, da rezimiramo: Immunita uz samo jednu kesicu dnevno, predstavlja najkompletniju podršku vašem imuno sistemu.

1 Comment

  1. […] Dobar imuni sistem predstavlja štit protiv svake bolesti i oboljenja. Ako se i pojave simptomi virusnog ili bakterijskog tipa, zahvaljujući dobrom imunom odgovoru, infekcija će kratko trajati, bez težih oblika i za kratko vreme ćete biti opet sposobni za svakodnevne aktivnosti. Zato se pre svega stavlja akcenat na jačanju imuniteta kao glavnoj i jedinoj prevenciji protiv prehlade ili gripa.  […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *