Bol u kolenu i kuku – vežbe koje će vam pomoći

Bol u kolenu i kuku – vežbe koje će vam pomoći

aleksandarmn logo

aleksandarmn logo

Bol u kolenu ili kuku je jedan od najčešćih razloga posete ambulantama reumatologa, fizijatra pa čak i ortopeda.

Već posle 30. godine života hrskavica postepeno počinje da se troši. Elastično tkivo koje poput amortizera i kliznog ležaja štiti kosti počinje da nestaje. Srećom, ovaj problem možete da predupredite, najpre promenom životnih navika u ishrani i kretanju, a od pomoći su i vežbe za kolena i kukove koje možete da radite kod kuće.

Problemi sa bolovima u zglobovima, naročito kolenima, česti su i kod mlađih i kod starijih osoba. Uzroci su razni: višak kilograma, slabije kretanje, konstantno sedenje, godine.

Kretanje sprečava bol u kolenu

Prvo pravilo koje morate da uvedete u svakodnevnu rutinu je kretanje. Osobe koje se često i mnogo kreću obezbeđuju zaštitu hrskavici, a dugotrajnija fizička aktivnost ublažava bol. Redovnim opterećivanjem i rasterećivanjem zglobova omogućavate hrskavici da izbaci produkte razmene materije i apsorbuje hranljive materije iz zglobne (sinovijalne) tečnosti.

Biti aktivan je jedna od najboljih stvari koju možete učiniti sami za sebe, čak i ako imate reumatoidni artritis (RA). Ipak, artritis je jedan od najčešćih razloga koja ljudi navode kao razlog za izbegavanje fizičkih aktivnosti.

Oštećena hrskavica kao uzrok bola u kolenu

Zglobovi se sastoje od dve ili više kostiju koje omogućavaju pokretljivost koštanomišićnog sistema kod čoveka. Glavna funkcija im je pravilna raspodela opterećenja. S godinama mišići u telu postaju slabiji, količina tečnosti u zglobovima se smanjuje, a sa njom i pokretljivost, pa može doći do pojave bola. Kada dođe do oštećenja ili čak uništenja tkiva u hrskavici, to stanje se naziva artroza.

Ovo stanje je zapravo veoma često, a najteže se podnosi artroza velikih zglobova – zglobova kolena, kuka, ramena i stopala.

Kako olakšati hroničan bol u kolenu i kuku

Degenerativni proces se ne moze izlečiti, ali ga je moguće usporiti, smanjiti tegobe i popraviti funkciju zgloba. Poželjno je smanjenje telesne težine, stalna umerena fizička aktivnost, a izbegavanje dugotrajnog sedenja i stajanja.

U akutnoj fazi odlične rezultate daje primena fizikalne terapije, a po smirivanju tegoba uključivanje u kineziterapijski tretman, odnosno primena ciljanih vežbi.

U poslednje vreme sve češće se primenjuju intraartikularne inekcije poput Joint MD express u čijem je stvaranju upotrebljena najnovija cross-linked tehnologija koja ima jače i brže dejstvo i duži zaštitni efekat

Prilično olakšanje, već posle dve nedelje postiže se i primenom hondroprotektora JOINT MD REVOLUTION.  Ovaj preparat sadrži dva zaštićena kompleksa nastala višegodišnjim istraživanjima na Američkim Univerzitetskim klinikama.

Joint Health Proprietary Blend, zaštićena mešavina koja sadrži proteine mleka, hondroitin-sulfat (neophodan za održavanje strukturnog integriteta tkiva, pre svega kože i hrskavice, doprinosi elastičnosti hrskavice i stimuliše proizvodnju kolagena, što je naročito važno kod starije populacije.) i ekstrakt korena kurkume. Izolovani proteini mleka pokazuju snažno antiinflamatorno dejstvo kod oboljenja zglobova i osteoartritisa.

Joint Support Proprietary Blend, predstavlja mešavinu metilsulfonilmetana (MSM), ekstrakata korena đumbira, korena troskota, bromelaina, alfalipoinske kiseline i hijaluronske kiseline.

Vežbe za jačanje kolena i kuka

Pokazaćemo par vežbi za bol u kolenu i kuku koje su bezbedne za većinu pacijenata – Ipak ako osetite veći bol ili neprijatnost prekinite sa vežbanjem i posetite svog lekara. Pre toga pokušajte da utvrdite kada se javlja bol u kolenu. Neki od najčešćih oblika su:

 • bol u kolenu pri čučnju
 • bol u kolenu pri ustajanju
 • bol u kolenu pri hodanju

Takođe za vašeg lekara bitan može biti i podatak da li bol u kolenu prati i otok.

 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 1

Ukoliko imate problema s kolenom, započnite trening lakim vežbama jačanja za kvadricepse (mišići prednjeg dela butina). Ova vežba ne opterećuje kolena. Ležite na leđa, savijte nogu u kolenu i postavite stopalo celom površinom na pod. Ispružite drugu nogu Thera band Mini loptu stavite ispod kolena I stopalo podignite do visine savijenog kolena. Ponovite ove pokrete 10 do 15 puta, što čini tri seta vežbe.

 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 2

 Lezite na stomak i ispružite noge. Zategnite mišiće zadnjice i zadnje lože jedne noge podižući je uvis. Zadržite nogu u ovom položaju tri do pet sekundi, spustite je na pod i ponovite vežbu. Podignite istu nogu još 10-15 puta, a onda podižite drugu nogu.

 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 3
vezbe za jacanje kolena 3b

Zauzmite ležeći položaj na ravnoj površini. Ruke su smeštene pored tela, noge savijte u kolenima. Noge treba da budu u širini ramena, a između kolena držite Thera band Mini loptu. Lagano izdižite karlicu od poda dok se trup ne iniveliše. U ovom položaju ostanite 3 sec I potom se lagano vratite u početni položaj. Vežbu ponavljajte 10 puta. Za naprednije vežbače Thera band Mini loptu stavite ispod stopala i izvodite predhodno opisani pokret.

 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 4a
vezbe za jacanje kolena 4b

  Čučnjevi koji se izvode dok ste leđima oslonjeni na zid pripadaju grupi vežbi zatvorenog (kinetičkog) lanca i služe za jačanje mišića. Stanite uza zid, leđima se oslonite na njega, a stopala razmaknite u širini ramena. Polako savijajte noge u kolenima, vodeći računa o tome da leđima i karlicom sve vreme budete oslonjeni na zid, kao i da vam stopala budu celom površinom na podu. Zadržite se u ovom položaju pet do deset sekundi. Nemojte se spustiti u previše dubok čučanj, jer tako rizikujete povredu kolena. Ako osetite pritisak ili neugodnost u kolenima, prilagodite položaj tela. Ponavljajte vežbu svaki put pokušavajući da se zadržite u „sedećem” položaju nekoliko sekundi duže. Vežbu možete raditi i oslonjeni na Thera Band pilates loptu.

 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 5
Lezite na pod savijenih kolena pod uglom od 90 stepeni. Stavite Thera Band traku ispod i oko kolena i zavežite čvor na krajevima da biste napravili petlju. Polako raširite kolena u stranu. Zadržite se i polako se vratite. Vežbu ponavljajte 10 puta.
 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 6
vezbe za jacanje kolena 6b
Lezite na boku sa Thera Band trakom oko kolena. Podignite nogu prema gore, ispravljajući koleno. Budite sigurni da je noga u liniji sa trupom; ne dizati se ispred tela. Zadržite se i polako se vratite. Postupak ponovite i sa trakom oko gležnjeva.
 
 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 7

Stanite uspravno sa Thera band trakom oko gležnjeva. Nogu pomerajte van vodeći računa da držite koleno ispravljeno. Zadržite se par sekundi u tom položaju i polako vratite.

 1. Vežba
vezbe za jacanje kolena 8a
vezbe za jacanje kolena 8b

Zauzmite sedeći položaj. Ispravite nogu. Ispod stopala provucite Thera band  traku i zategnite stopalo. U tom položaju ostanite 30 sec. Treba da osetite blag prijatan bol.

Vežbu možete raditi i ležeći na leđima  sa savijenih kolena, a sredina trake provucite oko dna stopala. Zgrabite krajeve benda u svakoj ruci u blizini ramena. Ispružite kuk i kolena uz pojas dok ne opružite. Zadržite se i polako se vratite.

Dodatnu pomoć pri olakšanju bolova postiže se utrljavanjem  hladnog (biofreeze) ili  toplog gela na bazi capsaicina (joint md repair gel). Gel je poželjno aplikovati i nakon vežbi, čime se njihov efekat produžava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *