Bolovi u lumbalnom delu kičme

Bolovi u lumbalnom delu kičme

aleksandarmn logo

aleksandarmn logo

Preko 80 % ljudi u zrelom dobu se suočava sa problemom akutnog bola u donjem delu leđa. Problem bola u leđima spada među najčešće razloge zbog kojih se traži medicinska pomoć, sto nije neobično s obzirom na funkciju lumbalnog dela kičme: obezbeđivanje pokretljivosti tog dela tela, stabilizacija pršljenova pri pokretima i opterećenju, nošenje tereta, amortizacija delovanja sile zemljine teže. Značajan je u smislu medicinskog tretmana, pacijentove smanjene radne sposobnosti kao i mogućnosti da obavlja uobičajene aktivnosti.

Lubalni sindrom – bol u lumbalnom i lubosakralnom delu

Lumbalni sindrom je skup oboljenja i poremećaja koji izazivaju bol u lumbalnom i lumbosakralnom delu i može se širiti duž jedne, ređe duž obe noge.

Rizik nastanka bola u leđima dovodi se u vezu sa više faktora: starosno doba – obično bol u krstima počinje između 25. i 45. godine života ( normalni proces starenja muskuloskeletnog sistema) ; zanimanje – zanimanja koja zahtevaju mnogo sedenja predstavljaju veći rizik za razvoj oštećenja diskova između pršljenova i pojave bola u leđima, – teški manuelni poslovi koji uključuju dizanje tereta, – zanimanja koja uključuju vibracije (vožnja automobila); držanje tela – nepravilno držanje tela može imati anatomske i funkcionalne uzroke ; visina i težina – kod viših osoba veća je incidenca bola u leđima nego kod nižih osoba – težina je takođe bitan faktor, gojaznost povećava rizik nastanka bola u leđima; trudnoća – najmanje 50% trudnica ima problema sa bolom u leđima.

Lumbalni deo kičme

Lumbalni deo kičme obuhvata pršljenove od L1 do L5, koji se nalaze između grudnih (T1-T2) i sakralnih. Lumbalni pršljenovi se nazivaju još i slabinskim. Po dužini, lumbalni deo je najduži deo kičmene moždine.

Lumboishialgija i lumbalgija – uzroci i simptomi

Najčešći oblici lumbalnog sindroma su KOMPRESIVNA RADIKULOPATIJA (LUMBOISHIALGIA) čiji je najčešći uzrok – hernija intervertebralnog diska, kada se bol širi duž noge, prema stopalu ili nožnim prstima, – karakteristične su utrnutost i parestezija uz smanjenu sposobnost podizanja ispružene noge; i NESPECIFIČNI, JEDNOSTAVNI BOL U LEĐIMA (LUMBALGIA ), gde se simptomi javljaju uglavnom u lumbosakralnom području, bez znakova oštećenja nervnih korenova ili ozbiljnijih oboljenja, – uzrok bola je obično biomehanički pošto je kičma kompleksan sistem izložen stalnom, velikom statičkom i dinamičkom opterećenju (nagli pokret, podizanje tereta)

Lečenje bola u donjem delu leđa

 • Analgetici, antireumatici, miorelaksanti, suplementi Vit B12 – Super Neuro B12,
 • Fizikalna terapija (masaža, dijatermija, ultrazvuk),
 • Šetnja, plivanje, umerena fizička aktivnost,
 • Zaštita leđa tokom svakodnevnih aktivnosti (pravilno držanje leđa i izbegavanje dugotrajnog sedenja),
 • Kineziterapija.

Vežbe za lumbalni deo leđa

Ono što je u lečenju najbitnije je svakako kineziterapija – vežbe za donji deo leđa, čiji se intenzitet postepeno povećava se preporučuju, jer pomažu u poboljšanju funkcionalnog kapaciteta misića. To su vežbe koje povećavaju mišićnu snagu ledja, trupa i donjih ekstremiteta i opštu kondiciju i imaju dobar efekat na bol u donjem delu leđa.

Program vežbi u vezi problema sa donjim delom leđa obuhvata edukaciju pacijenta o prirodi oboljenja, principima vežbi i držanja tela, posebno primenjenih u aktivnostima svakodnevnog života.

 

Vežbe za donji deo leđa bez rekvizita

Vežbe za donji deo leđa bez rekvizita 1
 1. Ispružite jednu ruku prema gore i lagano se nagnite na jednu stranu. Ponovite sa drugom rukom. Trebalo bi da osetite istezanje duž boka.
Vežbe za donji deo leđa bez rekvizita 2
  <
 1. Sedite u stolici i lagano zakrenite trup i ramena u jednu stranu. Upotrebite ruke da se okrenete. Ponovite u suprotnom smeru. Trebalo bi da osetite rastezanje u donjem delu leđa.
Vežbe za donji deo leđa bez rekvizita 3
 1. Lezite na pod i uhvatite se za koleno. Povucite koleno prema grudima. Držite i polako otpustite. Ne zadržavajte dah.

Vezbe za donji deo kičme sa rekvizitima

Vezbe za donji deo kičme sa rekvizitima 1
 1. Lezite na leđa sa Thera Band loptom ispod kolena. Držeći gornji deo tela na prostirci, lagano prebacite noge na jednu stranu, rotirajući kukove. Držite kolena i stopala zajedno. Polako se vraćajte u suprotnom smeru.
Vezbe za donji deo kičme sa rekvizitima 2

2. Sedite sa ispruženim nogama. Rastegnite sredinu Thera Band trake oko obe noge. Zgrabite oba kraja trake sa rukama na grudima. Povlačite se unazad protezući se.

Vezbe za donji deo kičme sa rekvizitima 3

3. Stanite sa jednim krajem trake pričvršćenim pod stopalom. Uhvatite drugi kraj Thera Band trake u struku. Savijte trup dalje od trake, lakat držite ravno. Zadržite se i polako se vratite.

Vezbe za donji deo kičme sa rekvizitima 4

4. Lezite na stomak. Thera Band Mini loptu stavite između gležnjeva. Podignite noge prema gore bez hiperekstenzije leđa. Zadržite se i polako se vratite.

Vezbe za donji deo kičme sa rekvizitima 5

5. Za ciljano oslobadjanje napetosti u mišićima donjeg dela leđa možete koristiti i Thera Band Roler masažer.

Pri izvođenju ovih vežbi za pružanje veće udobnosti preporuka je korišćenje Biofreeze gel-a, roll on-a ili spreja koji se i kao efikasan analgetik koristi kod bolova u leđima i mišićima. Potpuno je prirodni preparat koji sadrzi Ilex, mentol i esencijalna ulja – lavandu, pomorandžu i limun. Pomaže u vežbanju i rehabilitaciji tako sto ublažava bol i pomaže pokretljivost.

Vežbe za jačanje mišića donjeg dela leđa sa prethodnih primera je i lakše raditi uz pomoć Thera Band programa koji predstavlja najbolju liniju elastičnih proizvoda za profesionalnu rehabilitaciju, sportske treninge i kućni fitnes. Svi ovi proizvodi nastali su na naučnoj osnovi i stalno se unapređuju u skladu sa novim potrebama korisnika.

Dr Milena Kitanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *