Bolovi u lumbalnom delu kičme

Bolovi u lumbalnom delu kičme

Preko 80 % ljudi u zrelom dobu se suočava sa problemom akutnog bola u donjem delu leđa. Problem bola u leđima spada među najčešće razloge zbog kojih se traži medicinska pomoć, sto nije neobično s obzirom na funkciju lumbalnog dela kičme: obezbeđivanje pokretljivosti tog dela tela, stabilizacija pršljenova pri pokretima i opterećenju, nošenje tereta, amortizacija delovanja sile zemljine teže. Značajan je u smislu medicinskog tretmana, pacijentove smanjene radne sposobnosti kao i mogućnosti da obavlja uobičajene aktivnosti.

Lumbalni sindrom je skup oboljenja i poremećaja koji izazivaju bol u lumbalnom i lumbosakralnom predelu i može se širiti duž jedne, ređe duž obe noge. Rizik nastanka bola u leđima dovodi se u vezu sa više faktora: starosno doba – obično bol u leđima počinje između 25. i 45. godine života ( normalni proces starenja muskuloskeletnog sistema) ; zanimanje – zanimanja koja zahtevaju mnogo sedenja predstavljaju veći rizik za razvoj oštećenja diskova između pršljenova i pojave bola u leđima, – teški manuelni poslovi koji uključuju dizanje tereta, – zanimanja koja uključuju vibracije (vožnja automobila); držanje tela – nepravilno držanje tela može imati anatomske i funkcionalne uzroke ; visina i težina – kod viših osoba veća je incidenca bola u leđima nego kod nižih osoba – težina je takođe bitan faktor, gojaznost povećava rizik nastanka bola u leđima; trudnoća – najmanje 50% trudnica ima problema sa bolom u leđima.
Najcesci oblici lumbalnog sindroma su KOMPRESIVNA RADIKULOPATIJA (LUMBOISHIALGIA) ciji je najčešći uzrok – hernija intervertebralnog diska, kada se bol širi duž noge, prema stopalu ili nožnim prstima, – karakteristične su utrnutost i parestezija uz smanjenu sposobnost podizanja ispružene noge; i NESPECIFIČNI, JEDNOSTAVNI BOL U LEĐIMA (LUMBALGIA ), gde se simptomi javljaju uglavnom u lumbosakralnom području, bez znakova oštećenja nervnih korenova ili ozbiljnijih oboljenja, – uzrok bola je obično biomehanički pošto je kičma kompleksan sistem izložen stalnom, velikom statičkom i dinamičkom opterećenju ( nagli pokret, podizanje tereta ).

LEČENJE :

  • Analgetici, antireumatici, miorelaksanti, suplementi Vit B12 – Super Neuro B12 ,
  • Fizikalna terapija ( masaza, dijatermija,ultrazvuk),
  • Setnja, plivanje, umerena fizicka aktivnost,
  • Zastita ledja tokom svakodnevnih aktivnosti ( pravilno drzanje ledja i izbegavanje dugotrajnog sedenja),
  • Kineziterapija.

Ono sto je u lecenju najbitnije je svakako kineziterapija- vežbe čiji se intenzitet postepeno povećava se preporučuju, jer pomažu u poboljšanju funkcionalnog kapaciteta misica .To su vezbe koje povećavaju mišićnu snagu ledja, trupa i donjih ekstremiteta i opštu kondiciju i imaju dobar efekat na bol .
Program vežbi u vezi problema sa donjim delom leđa obuhvata edukaciju pacijenta o prirodi oboljenja, principima vežbi i držanja tela, posebno primenjenih u aktivnostima svakodnevnog života.
Vezbe bez rekvizita:

  1. Ispruzite jednu ruku prema gore I lagano se nagnite na jednu stranu. Ponovite sa drugom rukom. Trebalo bi da osetite istezanje duz boka.
    <
  1. Sedite u stolici i lagano zakrenite trup i ramena u jednu stranu. Upotrebite ruke da se okrenete. Ponovite u suprotnom smeru. Trebalo bi da osetite rastezanje u donjem delu ledja.
  1. Lezite na pod i uhvatite se za koleno. Povucite koleno prema grudima. Drzite i polako otpustite. Ne zadrzavajte dah.

Vezbe sa rekvizitima:

1. Lezite na ledja sa Thera Band loptom ispod kolena. Drzeci gornji deo tela na prostirci, lagano prebacite noge na jednu stranu, rotirajuci kukove. Drzite kolena i stopala zajedno. Polako se vracajte u suprotnom smeru.

2. Sedite sa ispruzenim nogama. Rastegnite sredinu Thera Band trake oko obe noge. Zgrabite oba kraja trake sa rukama na grudima. Povlacite se unazad protezuci se.

3. Stanite sa jednim krajem trake pricvrsene pod stopalom. Uhvatite drugi kraj Thera band trake u struku. Savijte trup dalje od trake, lakat drzite ravno. Zadrzite se i polako se vratite.

4. Lezite na stomak. Thera band Mini loptu stavite izmedju gleznjeva. Podignite noge prema gore bez hiperekstenzije ledja. Zadrzite se i polako se vratite.

5. Za ciljano oslobadjanje napetosti u misicima donjeg dela ledja mozete koristiti i Thera band Roler masazer.

Pri izvodjenju ovih vezbi za pruzanje vece udobnosti preporuka je koriscenje Biofreeze gel-a, roll on-a ili spreja koji se i kao efikasan analgetik koristi kod bolova u ledjima i misicima. Potpuno je prirodni preparat koji sadrzi Ilex, mentol i esencijalna ulja – lavandu, pomorandzu i limun. Pomaze u vezbanju i rehabilitaciji tako sto ublazava bol i pomaze pokretljivost.

Vezbe za jacanje misica donjeg dela ledja sa prethodnih primera je i lakse raditi uz pomoc Thera Band programa koji predstavlja najbolju liniju elasticnih proizvoda za profesionalnu rehabilitaciju, sportske treninge i kucni fitnes. Svi ovi proizvodi nastali su na naucnoj osnovi i stalno se unapredjuju u skladu sa novim potrebama korisnika.

Dr Milena Kitanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *