Hormon sreće – prirodnim i efikasnim putem do povećanja serotonina u organizmu

Hormon sreće – prirodnim i efikasnim putem do povećanja serotonina u organizmu

troclana porodica

Nema ničeg lepšeg od iskrenog smeha i osećaja zadovoljstva. Druženje sa prijateljima, igranje sa decom, šetnja sa voljenom osobom, uživanje uz dobru knjigu, slušanje omiljene muzike… zbog toga vredi živeti. 

A onda dođe period kada se ne osećate najbolje i nemate snage čak ni za najjednostavnije poslove. Postajete letargični, bezvoljni, anksiozni, osetljivi, pa čak i depresivni, a vaše normalno stanje postaje tuga i nervoza. 

Obično promenljivo raspoloženje prepisujemo hladnom i tmurnom vremenu, a ne znamo da su za celokupno funkcionisanje našeg organizma zaslužni upravo hormoni. Koji su to hormoni zaslužni za sreću, kako funkcionišu i kako da na prirodan način podstaknemo njihovo lučenje, pročitajte u datom tekstu. 

 

Šta je hormon sreće?

Svaka emocija koju osetimo i proživimo, rezultat je uticaja određenih hormona. Od njih zavisi sve, da li smo umorni, imamo li apetita, da li smo zaljubljeni ili razdražljivi. Hormoni su zaduženi za sva naša raspoloženja, bilo da se osećamo tužno ili veselo. Neurotransmiteri koji su zaduženi za naša pozitivna stanovišta i razmišnjanja, popularno se nazivaju hormoni sreće. Visoka koncentracija ovih hormona u našem organizmu utiče na povećanje osećaja zadovoljstva, ljubavi, lepih misli i radosti posle različitih aktivnosti. Međutim, ukoliko dođe do njihovog disbalansa u organizmu, to će se odraziti na naše fizičko stanje, a mi ćemo to doživeti kao negativne emocije. 

 

Koji hormoni sreće su zaslužni za naše raspoloženje?

Postoje više vrsta hormona sreće, koje možemo aktivirati na različite načine prirodnim putem. Ali, da bismo umeli da ih aktiviramo i podstaknemo njihovo lučenje, za početak moramo znati ponešto o njima. Obično se za osećaj dobrog raspoloženja izdvajaju 4 „glavna krivca“, koji upravljaju našim emocijama. To su dopamin, endorfin, oksitocin i serotonin

  • Dopamin – hormon sreće koji vas „nagrađuje“ zadovoljstvom

Dopamin predstavlja jedan od hormona, koji je odgovoran za osećaj zadovoljstva, a samim tim i sreće. Javlja se kao nagrada posle uspešno odrađenog posla, nekog dostignuća ili bavljenja fizičke aktivnosti. Međutim, veoma je bitno da kontrolišemo njegovu aktivaciju, jer previsok nivo dopamina dovodi do neželjenih efekata – osećaja zavisnosti. Na taj način, ukoliko se „ne dopingujete“ i ne povećate svoj nivo dopamina u organizmu, to može izazvati agresivno ponašanje, samo da bi se zadovoljio osećaj zadovoljstva. Ukoliko volite da trenirate, svedite fizičku aktivnost na onu količinu koja telu prija i nemojte se forsirati više od svojih mogućnosti. Vožnja biciklom ili brzo hodanje su sasvim dovoljne aktivnosti za početnike, a sa sticanjem kondicije, menjajte i povećavajte postepeno stepen težine izvođenja aktivnosti. S druge strane, nizak nivo lučenja dopamina utiče na loše raspoloženje i osećaj bezvoljnosti, pa čak i depresije. Zato je umerenost najbolja reč koja objašnjava podsticanje ovog hormona. 

  • Endorfin – hormon euforije i snage koji vam pomaže da pregurate loše trenutke

Primarna uloga endorfina je da pomogne u blokiranju bola koji nastaje kao posledica proživljavanja teških životnih trenutaka. Smanjen nivo endorfina u organizmu će dovesti do napada panike i konstantnog stresa. Povećanje ovog hormona najefektnije se postiže unosom određenih namirnica, kao što je ljuta hrana ili slatkiši, koji podstiču njegovo lučenje, kao i fizički napor koji može biti izuzetno koristan za podsticanje ovog hormona sreće. 

  • Oksitocin – jedini hormon koji se aktivira dodirom 

Ovaj „hormon ljubavi“ se aktivira u našem mozgu prilikom dodira, iskrenog zagrljaja, intimnog čina ili čak samo u prisustvu osobe koje volimo. On nam pomaže da se dublje povežemo i steknemo osećaj bliskosti sa svojim partnerom. Kada volimo i kada se osetimo voljenim, onda smo i srećni i raspoloženi. Ovaj tip hormona je jedini koji se luči na ovakav način, za razliku od ostalih koji se mogu nadomestiti i ishranom i fizičkom aktivnošću. 

  • Serotonin – pravi hormon sreće koji utiče na samopouzdanje

Ovaj hormon sreće odgovoran je za pravilno funkcionisanje čitavog organizma – utiče na kvalitet našeg sna, na proces starenja, reguliše apetit i utiče na navike u ishrani, reguliše telesnu temperaturu, ubrzava motorne funkcije, reguliše osećaj bola itd. Visok nivo serotonina će pomoći da loše situacije koje doživljavate i probleme sa kojima se susrećete, prihvatite na lakši način i optimističnije se nosite sa lošim vestima i događajima. Sa druge strane, deficit ovog hormona dovešće do pojave depresije i anksioznosti.  

 

Šta je serotonin i kako ga povećati?

Sigurno vam se dogodilo da upoznate osobu koja se preterano ne razlikuje od vas, ali ima toliko samopouzdanja da ostavlja na sve veoma snažan utisak. Takva osoba sadrži visok nivo serotonina u svom organizmu i srećna je i zadovoljna onim što ima. Osećaj zadovoljstva i dobro raspoloženje je ono čemu svi težimo, čak i kada prolazimo kroz teške periode života. Ukoliko smatrate da vam je potrebno malo više sreće, ovo su načini kako povećati serotonin u vašem organizmu:

  • Boravak u prirodi – činjenica da tokom lepih i sunčanih dana sve obaveze obavljamo lakše, imamo više energije i aktivniji smo i raspoloženiji, upravo se događa zbog povećanog stvaranja serotonina usled veće izloženosti suncu, tj. vitaminu D, koji nam je neophodan za pravilno funkcionisanje. 
  • Vežbanje za dobro raspoloženje – sigurno ste primetili da se posle treninga osećate umorno, ali zadovoljno. Tokom vežbanja oslobađate čitavu paletu hormona sreće, jer ste uspeli da izgurate trening do kraja i ostvarili ste svoj zacrtani cilj. Vežbanjem ćete regulisati i svoje porive za hranom i pojavom prejedanja, što će povoljno uticati na vaš fizički izgled. 
  • Grlite se i ljubite sa dragim osobama – iskren zagrljaj druga ili poljubac vašeg životnog partnera će uticati da se u vama razvije osećaj zadovoljstva i pripadnosti da niste jedini i imate na koga da se oslonite. 
  • Redovna i uravnotežena ishrana – serotonin je hormon koji se najvećim delom oslobađa u našim crevima. To ujedno i daje odgovor na neka svakodnevna stanja koja nam se događaju, a jedno od njih je i osećaj nervoze koju ne možemo da kontrolišemo kada smo gladni. Zato, umerena i zdrava ishrana pokrenuće odgovarajući nivo ovog hormona sreće.

Kako ishrana utiče na povećavanje serotonina?   

 

Da nam hrana može poslužiti kao uteha, ali i jedan od načina uživanja, reći će vam svaka osoba. Već smo napomenuli da se najveći deo serotonina nalazi u crevima, pa ne čudi povezanost sreće i uživanja prilikom konzumiranja hrane koju volite da jedete.

Koje namirnice utiču na produkciju serotonina?

Serotonin je hormon koji se stvara u našem organizmu prilikom jela. Tu uglavnom spadaju ugljeni hidrati, koji će brzo povećati nivo hormona sreće. Zato obično posežemo za čokoladom, koja je odličan saveznik u postizanju dobrog raspoloženja kada smo tužni. Osim čokolade, u svoj svakodnevni jelovnik uvrstite neke od sledećih namirnica:

Mleko – čaša toplog mleka će vas opustiti i pomoći vam da se umirite i brže zaspite. Ono predstavlja idealan način da se brzo uspavate i umanjite nervozu;

Banana – bogata kalijumom, pomoći će vam da stresne situacije tokom dana lakše prebrodite;

Jaja – odličan izvor proteina, držaće vam sitost duže vreme tokom dana, a kada niste gladni – niste ni razdražljivi;

Koštunjavo voće i semenke – bademi, orasi, lešnici, kikiriki i dr. predstavljaju odlične stimulanse dobrog raspoloženja, a bogate su i omega 3 masnim kiselinama;

Ćuretina – izvor hrane koji će aktivirati nivo serotonina, a vi ćete biti dobro raspoloženi. 

Hormon sreće u tabletama – prirodni način pojačavanja serotonina

Ukoliko imate velike oscilacije u raspoloženju i nedavno ste bili izloženi velikom stresu, preporuka je da isprobate proizvode koji u sebi sadrže kombinaciju vitamina koji podstiču stvaranje serotonina. Jedan takav suplement jeste 5-HTP+SAMe& Stress Mood. Nije u pitanju nikakav antidepresiv, već suplement koje će vam na prirodan način pomoći da se rešite osećaja nesigurnosti i anksioznosti i vratite se normalnom životu.

Hormoni sreće u tabletama podrazumevaju sadržaj 5-HTP suplementa, aminokiseline koja je odgovorna za produkciju serotonina. Preporučuju se i aktivnim sportistima, da bi poboljšali svoj san i efikasnije se odmorili posle napornih treninga. 

5-HTP suplement – zaslužujete da volite sebe

5-HTP suplement predstavlja prirodni preparat obogaćen vitaminima B6, B12 i inozitolom, koji će vam pomoći da prevaziđete svaki problem koji vas je poremetio i činio vam se nerešivim. Već posle sedam dana korišćenja ovih kapsula, primetićete da se bolje osećate, sitnice vas neće izbacivati iz takta, a stresne situacije rešavaćete bez panike i anksioznosti. 

Tablete serotonina koriste se pri vraćanju ravnotežnog stanja organizma, poboljšanju kvalitetnog sna, emocionalne ravnoteže, kao i osećaju opuštenosti i dobrog raspoloženja. 

Živite život punim plućima bez bojazni i stresa, jer nećete imati šansu za drugim. Uz odgovarajuće preparate i pored pravih ljudi u svom okruženju, nijedan problem neće biti nerešiv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *