Kako postići i sačuvati zdravlje?

Kako postići i sačuvati zdravlje?

izlazak sunca

Kako postici optimalno zdravlje

 

 „Moji strahovi se uglavnom tiču bolesti za koje ne znam odakle mogu da dođu i zbog čega se javljaju” najčešća  je izjava mnogih !

Pandemija korona virusa napravila je pometnju širom sveta, broj zaraženih i preminulih raste iz dana u dan, tako da svima nama danas nije lako. Zato je veoma važno da činimo sve što je u našoj moći da očuvamo zdravlje bar od onih bolesti za koje znamo.

Šta je zdravlje?

image1

Biti zdrav ima različito značenje za različite ljude. Za laike to najčešće znači ne biti bolestan, dok zdravstveni radnici pod zdravljem podrazumevaju odsustvo medicinski definisanih bolesti i nesposobnosti. Standardi o tome šta se može smatrati zdravim variraju i menjaju se, a ljudi najčešće procenjuju zdravlje subjektivno. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) definisala je zdravlje kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti”.

U užem smislu zdravlje podrazumeva

  • da ne postoji bolest
  • da osoba funkcioniše normalno unutar opšte prihvaćenih zdravstvenih standarda u odnosu na pol, starost i geografsko područje
  • da organi funkcionišu adekvatno, kako posebno, tako i u sklopu međusobnih odnosa

Koji faktori utiču na zdravlje?

Faktori koji utiču na zdravlje su mnogobrojni i raznovrsni, a u osnovi se mogu podeliti na: endogene (faktore nasleđa) i egzogene (socio-ekonomski, sociokulturni, stil života, fizičko-biološka sredina). Ogroman broj naučnih istraživanja jasno prikazuje da naši dnevni izbori utiču na verovatnoću življenja dugim i zdravim životom. Svaki dan većina nas donosi odluke koje imaju kao krajnju posledicu uticaj na život i zdravlje.Za najveći broj nas, naše zdravlje prvenstveno zavisi od dva faktora: (1) od onoga što unosimo u naša tela, i (2) od onoga što činimo sa našim telima.

Svakodnevno možemo da u naša tela unosimo štetne supstance koja će prouzrokovati preranu smrt ili umanjiti naš kvalitet života uokviruje oba ova koncepta je “način života”. Dobre vesti su da iako ne možemo da promenimo našu genetiku, možemo da promenimo naš način života. Te promene načina života mogu da spreče ili da odlože razvoj bolesti za koju smo genetički predodređeni.

Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu da obezbede optimalno zdravlje pojedinca, čime će se umnogome smanjiti mogućnosti za nastanak određenih oboljenja poput raka, srčanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, gojaznosti, funkcionalnih poremećaja i osteoporoze.

 

Simptomi osteoporoze

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u menopauzi. Do bolesti dolazi kada osteoklasti  razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti da, iz nekog razloga, obnove kost. Kosti gube svoju tvrdoću  i postaju sunđeraste.

Koštana masa se izgrađuje u mladosti i dobu spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se oko tridesete godine, a nakon četrdesete se postupno gubi (do 1 % godišnje). Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od različitih faktora, kao što su starost, pol i životne navike, a grade je soli kalcijuma (najviše kalcijum-hidroksiapatit). 

Kako bi se kalcijum apsorbovao iz creva poreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Simptomi osteoporoze mogu da prođu neprimećeno godinama

Prvi znak osteoporoze često bude prelom kosti i to na neku malu traumu. Inače se pacijenti žale na bol u predelu kičme, naročito donjeg dela kičmenog stuba, gubitak na visini, a nekad ide sasvim asimptomatski sa nedefinisanim simptomima koji mogu biti prisutni i u drugim oboljenjima.

Faktori rizika su mnogobrojni, ali se mogu podeliti u dve grupe – na one na koje ne možemo uticati-kao što su godine starosti,porodična anamneza i pridružene bolesti i na one koje su posledica naših loših navika.

Žene u menopauzi su najrizičnije naročito ako je menopauza nastupila rano.  Ako se pridruži i podatak da je majka imala osteoporozu jasno je da postoji  velika šansa za osteoporozu.

Od bolesti koje utiču na pojavu osteoporoze mogu se navesti bolesti štitne žlezde i bolesti reproduktivnih organa žena koje su tretirane hemoterapijom ili operacijom i dovele do preranog klimaksa. Takođe, hronična zapaljenska oboljenja bubrega, stanje nepokretnosti posle šloga ili nesreća i upotreba nekih lekova, pre svega kortikosteroida.

Što se tiče faktora rizika na koje možemo uticati to su pre svega pušenje, preterana upotreba alkohola, kafe, fizička neaktivnost i greške u ishrani.

Lečenje osteoporoze

image2

Posle postavljene dijagnoze, pa čak i bez toga, možemo povećati svoju fizičku aktivnost. Dovoljno je pola sata brzog hoda da aktiviramo mišiće. Naravno, tu su i preporučene vežbe za jačanje muskulature. Mora se  prestati sa konzumiranjem cigareta, alkohola i  povećati unos svega onoga što gradi kost. Jednim delom ćemo to uraditi ishranom bogatom kalcijumom, kao što je mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće, zatim ishranom bogatom D3 vitaminom -plava morska riba, orašasti plodovi i suvo voće.

Pored toga, da bismo sprečili razgradnju kostiju uzećemo suplemente i osigurati dovoljan unos gradivnih materija za naše kosti. Pre svega kalcijum, D3 vitamin, K2 vitamin  i magnezijum.

Upravo je takav sastav Bone up MD preparata koji sadrži 600 mg Ca citata, Mg citrat i Zn citrat u dnevno potrebnoj dozi, vitamin K2-MK-7 i vitamin D3.

Kalcijum je bitan za izgradnju jakih kostiju. Manjak kalcijuma definitivno vodi ka osteoporozi.  Kalcijum igra vrlo važnu ulogu u kontrakovanju mišića. Nakon što akcioni potencijal za kontrakciju pristigne, joni kalcijuma ulaze u citoplazmu mišićne ćelije i direktno omogućavaju da dođe do preklapanja mišićnih vlakana. Bez kalcijuma u organizmu, ne bismo mogli da podignemo ni kašiku.

Kao  kalcijum, i magnezijum igra bitnu ulogu u kontrakciji mišića. On ustvari omogućava kalcijumu da uđe u mišićne ćelije prilikom kontrakcije i da izađe nakon nje. Ako nema dovoljno magnezijuma, ovaj proces se ne može glatko obaviti pa dolazi do grčeva i slabosti u mišićima.  Magnezijum aktivira enzime koji u telu omogućavaju razgradnju glukozei njeno korišćenje za energiju. Dakle, bez njega, proces proizvodnje energije ne bi mogao ni da počne. Stoga su oni koji imaju deficit magnezijuma u telu stalno umorni i pospani, magnezijum ima ulogu u dobrom pamćenju.

Istraživanje Mayo klinike iz SAD-a na 150 osoba u dobi od 10-65 godina sa nespecifičnim bolovima u kostima i mišićima pokazalo je da je 93% osoba imalo manjak vitamina D3. Jedno istraživanje je pokazalo da što je veća količina vitamina D3 u organizmu, to je veća gustoća kostiju. 

Znamo da vitamin D3 reguliše metabolizam kalcijuma u organizmu, međutim ustanovljene su i brojne druge funkcije. Pokazalo se da maligne stanice dojke, pluća, kože (melanom), kolona, prostate i kosti imaju receptore za D3 vitamin. Za ove vrste tumora studijama je dokazano je da u laboratorijskim kulturama sprečavaju rast stanica raka. Veliki broj studija je takođe, dokazao preventivnu ulogu vitamina D3 u sprečavanju raznih tipova raka. Dokazano je da vitamin D pomaže jačanju našeg imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Makrofagi se aktiviraju putem vitamina D3 psorijaze, multipla skleroza,kardiovaskularne bolesti i dijabet.

Nedostatak vitamina D je globalni zdravstveni problem. Utvrđeno je da 52% Europljana pati od nedostatka vitamina D3, a u nekim severnijim zemljama Evrope se ta brojka penje i do preko 75% stanovništva.

Cink naše telo koristi za proizvodnju odbrambenih ćelija i jačanje imunološke funkcije organizma. Cink je mineral koji je posebno važan za rast, seksualni razvoj i reprodukciju, a nedostatak cinka može dovesti do raznih fizičkih tegoba.Kada vam nedostaje cink, telo ne može da proizvodi nove, zdrave ćelije. To dovodi do mnogih simptoma kao što su:smanjen imunitet, umor (malaksalost), neobjašnjivo mršavljenje, usporeno zaceljivanje rana,problemi sa pažnjom, oslabljeno čulo mirisa i ukusa, gubitak apetita, problemi sa kožom (bubljice, čirevi, nečista koža),hormonalni problemi.

I zbog svega rečenog do sada,  Bone up MD je preparat koji treba uzimati, ne samo za prevenciju i/ili lečenje osteoporoze, već  je to preparat kojim treba svaka žena u menopauzi da započne dan.Time će obezbediti optimalni unos Ca, Mg, Zn i D3 vitamina što će povoljno uticati na njeno optimalno zdravlje!

BONE UP MD

1 kesica dnevno rastvorena  u čaši vode, sa ukusom pomorandže

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *