Kolagen – izvor mladosti za lice, kožu i kosu

Kolagen – izvor mladosti za lice, kožu i kosu

Kolagen

Da li ste znali da je koža kao takva najveći organ u ljudskom organizmu i prosto prva barijera, što je veoma logično, koja nas štiti i predstavlja spoljašnjem svetu? Normalna, zdrava koža ima glatku površinu, gipka je i vlažna te ima ujednačenu boju i tonus.

Zašto se onda naša koža menja kada ostarimo?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo ispod površine epiderma (spoljnjeg sloja Vaše kože) ući u derm – što dermatolozi nazivaju „vanćelijskim matriksom“. Upravo tu se i dešava prava radnja. Tri su glavna elementa koja čine Vaš vanćelijski matriks i pružaju temelj zdravoj, glatkoj i jedroj koži:

1. KOLAGEN – koji obezbeđuje čvrstinu i glatkoću kože;

2. ELASTIN – koji koži daje elastičnost i obnavljanje; i

3. HIJALURONSKA KISELINA – koja održava kožu hidriranom i vlažnom (50% koncentracije ove kiseline u Vašem telu je u koži).

Pad proizvodnje ove tri komponente u Vašem telu uzrokuje suvu, naboranu i opuštenu kožu. Ali ono što treba da znate je da i unutrašnji i spoljašnji faktori oštećuju kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu i u Vašoj koži mogu izazvati ubrzano starenje, s nepoželjnim vidljivim znakovima koji uključuju: fine linije i bore, suvu, hrapavu kožu, gubitak elastičnosti i tonusa.

Kako nastaju bore?

Unutrašnje starenje je prirodni proces starenja koji se odvija tokom godina, bez obzira na spoljašnje uticaje – to se događa čak i dok čitate ovaj tekst. Počevši od 20. godine, proizvodimo 1 – 1,5% manje kolagena u koži u proseku svake godine, a gubitak se odatle samo ubrzava. Kao rezultat toga, naša koža postaje tanja i krhka. Takođe postoji sličan pad proizvodnje elastina i hijaluronske kiseline u Vašoj koži. Bez dodataka, u proseku proizvodimo 25% manje kolagena do 40. godine nego što smo imali u mladosti, a do 60. godine naša tela proizvode šokantnih 50% manje kolagena. Neko stvaranje bora, kao rezultat unutrašnjeg starenja, je neizbežno, ali je neznatno u poređenju sa ubrzanim efektima starenja ovih spoljašnjih faktora.

Pucanje i listanje noktiju

Za pucanje noktiju i listanje noktiju može biti odgovoran manjak kolagena. On se nalazi u sastavu  noktiju, pa ako ga ubacite u ishranu, dobićete rezultat –  jake i nelomljive nokte.

Kolagen za kosu – kad je kosa krhka, tanka i sklona pucanju

Tokom procesa stranje, produkcija kolagena u našem telu je sve manja, pa nam kosa  postaje sve slaba i sklona pucanju. To znači da je kolagen ključni sastojak za regeneraciju i mladalačkiji i zdraviji izgled naše kose, stoga nam suplementi kolagena svakako mogu pomoći kod ovog problema.

Imate problem s celulitom?

Ako koža izgubi elastičnost, kao rezultat smanjenog nivoa kolagena, dolazi do još jedne neželjene pojave, a to je celulit. Koža je tada tanja, a celulit postaje vidljiviji. Poboljšanjem elastičnosti kože pomoću kolagena, smanjićete naboranu površinu kože.

Naš saveznik lepote – KOLAGEN!

Pretpostavljam da ste svi, tj. gotovo sam uverena da ste svi, čuli za kolagen, glavni protein u koži (koji čini čak 70% od svih ukupnih proteina u koži). Kolagen je strukturni protein koji se sastoji iz niza aminokiselina. Proizvodi se u našem organizmu, i zato HVALA MU! Sarađuje sa drugim proteinom zvanim elastin koji – da, pogodili ste – održava našu kožu elastičnom. Ali ono što takođe treba da znamo je da je kolagen zlato koje nam nije dato zauvek.

Redovno spavanje, unos dovoljne količine tečnosti, izbegavanje direktnog izlaganja Suncu, korišćenje kreme sa visokim stepenom zaštite, kao i vođenje zdravog, uravnoteženog načina života, mogu pomoći u zaštiti od prevremenog pada nivoa kolagena – i oni bi trebali biti deo bilo koje efikasne rutine protiv starenja. Takođe, i jedan vitamin služi u reakciji kako bi stimulisao, odnosno ubrzao reakciju sinteze kolagena, to se zove kofaktor. A kofaktor u sintezi kolagena je vitamin C.

Kolagen i ishrana

Pored godina i genetskih predispozicija, ono što utiče na proizvodnju kolagena, jeste i duvanski dim (kod pušača je brže opadanje kolagena). Takođe, alkohol, kao i unos prevelike količine šećera. Utvrđeno je da se bolesti povezane s kolagenom najčešće javljaju zbog kombinacije genetskih defekata, lošeg unosa hrane bogate kolagenom, nedostataka u ishrani i probavnih problema, koji utiču na proizvodnju (sinteza) kolagena. Srećom, konzumiranje hrane kao što je supa od kostiju, može pružiti obilje ovog vitalnog proteina. Jedan tanjir ove supice na dan, vašoj koži daće mladalački izgled, kosi prelep sjaj i čvrstinu noktima.

Izvor: https://smarternutrition.com/products/smarter-collagen?variant=31231165104225

„Vraćanje sata“

Koncept nadopunjavanja našeg kolagena, posebno kako starimo i kako prirodna proizvodnja kolagena u našem telu opada, neverovatno je privlačan sa dermatološkog stanovišta. Najbolji način – zapravo jedini način – da se adekvatno nadoknade izgubljeni kolagen, ali i elastin i hijaluronska kiselina je, zapravo, iznutra. To je jednostavan, proveren proces suplementacije, koji se bavi i proizvodnjom novog kolagena i očuvanjem i zaštitom sopstvenog kolagena. Povećanje nivoa kolagena može pomoći Vašoj koži da izgleda čvršće, povećate glatkost i sjaj i pomaže Vašim ćelijama kože da se obnove. 

Kolagen u hrani – namirnice bogate kolagenom

Da biste usporili Vaš proces starenja, smanjili pojavu bora na licu, zategli vašu kožu i kosi dali sjaj, potrebno je da unosite hranu bogatu kolagenom. Glavni izvori kolagena su belančevine, uključujući govedinu, piletinu, ribu i jaje, školjke.Više o tome kako se ti izvori razlikuju i imaju koristi kod nas:

Kolagen u govedini

Goveđi kolagen se dobija najviše iz kože, kostiju i mišića. Izrađen je uglavnom iz tipa 1 i 3 kolagena, što je dobro uklopljeno s obzirom da su to najcenjenije vrste stvorene i pronađene u ljudskom telu. Veoma je bogat izvor glicina i prolina, i stoga je govedina korisna za proizvodnju kreatina, izgradnju mišića i pomaže telu da stvara svoj vlastiti kolagen.

Pileći kolagen

Tip kolagena koji je najbrojniji u pilećem kolagenu je tipa 2, što je najbolje za izgradnju hrskavice.

Kolagen u ribi

Otkriveno je da se kolagen dobijen iz riba lako apsorbuje i osigurava uglavnom tip 1 kolagena, s aminokiselinama glicin, prolin i hidroksiprolin. Budući da se tip 1 može naći u celom telu, konzumiranje više ribljeg kolagena povezano je s prednostima za zglobove, kožu, vitalne organe, krvne sudove, probavu i kosti.

Kolagen u jajima

Kolagen jaja, pronađen je u ljusci, kao i u belancetu jajeta, i uglavnom sadrže kolagen tipa 1. Ona takođe ima tip 3, 4 i 10, ali daleko najviše tipa 1, baš kao i ljudsko telo (otprilike 100 puta više tipa 1 od tipa 4).  On daje glukozamin sulfat,  hijaluronsku kiselinu i različite aminokiseline koje imaju prednosti za izgradnju vezivnog tkiva, isceljuju rane, pomažu izgradnju mišićne mase i smanjenju bol kod ukočenosti.

Za vegetarijance i vegane se preporučuje koštunjavo voće ili unos zelenog povrća (kelj, kupus, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena.

Suplementi i vitamini za zdravu i lepu kožu

Brojni vitamini, minerali i druge hranljive materije vrlo efikasno utiču na kvalitet, zdravlje i lepotu naše kože. Vitamini i minerali imaju vrlo važnu ulogu za održavanje zdravog tena, bez obzira da li se koriste u obliku krema i losiona za negu kože ili se unose u organizam putem hrane i suplemenata. Zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je naša koža ogledalo procesa u čitavom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja i starenje samo manifestacija potreba tela uključujući i potrebe za hranljivim materijama i vitaminima. Do danas su objavljena mnoga istraživanja koja ukazuju na ogromnu moć antioksidanasa, a određene hranljive materije ih sadrže u velikim količinama. U kombinaciji sa balansiranom ishranom, vitaminski i mineralni dodaci, takozvani suplementi takođe utiču da koža izgleda zdravije i mlađe.

 Prirodne materije neophodne za održavanje kvaliteta i zdravlja kože su vitamin A, vitamin C, vitamin E i kompleks vitamina B.

Vitamin C za kožu

Vitamin C pokazao je svoja izražena antioksidativna svojstva kod velikog broja dermatoloških studija, efekat se jasno pokazuje nakon štetnnog uticaja nastalog preteranim izlaganjem kože Suncu. Da biste obezbedili adekvatan dnevni unis ovog cenjenog antioksidansa potrebno je da unosite namirnice kao što su kupus, paprika, i citrusno voće. Takođe, možete uzeti dodatke vitamina C od 500 do 1000 mg dnevno. Vitamin C je veoma bitan vitamin za očuvanje kože jer učestvuje u sintezi kolagena visokog kvaliteta i elastina, koji su bitni za održavanje tonusa kože.

Uticaj vitamina E na kožu

Takođe, i vitamin E, kao veoma moćan antioksidans pomaže u otklanjanju štetnih uticaja na kožu izazvanih izlaganjem Suncu. Uzimanjem 400 jedinica vitamina E dnevno smanjuje se kancerogeno oštećenje ćelija pod uticajem sunčevog zračenja. Ukoliko se vitamin E i vitamin A koriste zajedno, do 70% smanjen je rizik razvoja bazocelularnog karcinoma kože, koji je veoma čest kožni karcinom. Vitamin E takođe pomaže u smanjenju bora na koži, nalazi se u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama, maslinama, spanaću.

B vitamini i biotin za kožu

Kada je u pitanju koža, najvažniji iz grupe B vitamina je biotin (B7), hranljiva materija koja čini osnovu naše kože, noktiju i ćelija kose. Bez dovoljne količine ovog vitamina razvija se zapaljenje kože u obliku svraba, perutanja, nekada i gubitka kose. Čak i blagi nedostatak biotina može izazvati simptome. Biotin se nalazi u mnogim namirnicama, najviše u bananama, jajima i pirinču. Niacin (B3) je specifična forma vitamina B koja u koži održava vlažnost. U većim koncentracijama ima posvetljujući efekat na tamne mrlje na koži.

Vitamin A za kožu

Ako je unosite dovoljne količine vitamina A ishranom, često nije potrebno korišćenje suplemenata sa vitaminom A koji čak mogu imati i suprotan efekat u vidu pojave suvoće ili ljuspanja kože. Pokazano je da vitamin A u definisanim količinama reguliše procese obnavljanja tkiva kože. Voće i povrće prepuni su beta karotena koji se u organizmu metaboliše u vitamin A.

Uticaj cinka na kožu

Ukoliko imate akne, veoma važan mineral za vas može biti cink, jedan od simptoma nedostatka cinka su upravo akne. Uzet preko suplemenata cink može smanjiti produkciju lojnih žlezdi  i može biti efikasan u sprečavanju stvaranja novih akni kao i u lečenju postojećih. Hrana bogata cinkom je crveno meso, jaja i živina.

Takođe, neka od novijih istraživanja ukazuju na to da osim vitamina i minerala koji utiču na izgled kože, dobar efekat mogu pokazati i druge hranljive materije, kao što su:

Hijaluronska kiselina je suštinski i sastavni deo strukture kože dajući joj hidrataciju, gipkost i tonus. Ima sposobnost da vezuje vodu i zadrži je u dubokim slojevima. Prema tome, uloga hijaluronske kiseline je od suštinskog značaja za održavanje 70% vode u koži. Obzirom da je hijaluronska kiselina međućelijska supstanca – na ćelije kože deluje kao neka vrsta lepka koja ih drži zajedno, čineći kožu glatkom i punijom. Smatra se da Ijudski organizam sadrži oko 15 g hijaluronske kiseline, od čega se oko jedna trećina svakodnevno razgrađuje i ponovo stvara.

Koenzim Q10 je liposolubilni intracelularni antioksidans, povećava energetski status ćelija, a učestvuje i u procesu ćelijskog disanja. Takođe regeneriše vitamin E i sprečava lipidnu peroksidaciju na nivou ćelijske membrane. Ispoljava fotoprotektivno i anti-age delovanje u koži. Uobičajena doza u praksi je 30-120 mg dnevno.

Omega-3 i 6 masne kiseline, takođe, mogu biti veoma korisni za očuvanje zdravlja kože. Omega-3 masne kiseline mogu još i povećati sjaj  vaše kose i pomoći u održavanju kvaliteta kože glave i lica. Jedna studija, objavljena u martu 2015. godine pokazala je da uzimanje omega-3 i omega-6 dodataka u trajanju od šest meseci, zajedno sa određenim antioksidansima, deluje efikasno protiv gubitka kose i poboljšava gustinu kose i značajno povećava kvalitet kože. Dok se omega-6 kiseline unose dovoljno putem peciva, ulja za kuvanje, živina i žitarica, omega-3 kiseline vrlo često nedostaju. One se nalaze u ribama iz hladnih voda, uključujući losos, sardine ili skušu. Uzimajući dodatke u obliku ribljeg ulja pomažemo da naša koža izgleda mlađe i glatkije.

Suplementi kolagena za lice

Iako magični štapić za vraćanje mladosti još nije pronađen, niti svoju mladost možete da vratite uz pomoć pilule, suplementi kolagena mogu poboljšati vaš izgled i usporiti starenje ako ih svakodnevno koristite.

Kolagen je jedan od retkih suplemenata koji će vam preporučiti skoro svaki nutricionista. Ima toliko pozitivnih efekata po nas da bismo svi trebali da ga koristimo, ali sa druge strane.  Kolagen nam je dostupan u nekoliko formi. Kolagen koji se primenjuje oralno, u vidu tableta ili praha, dokazano pomaže osobama koje pokušavaju da izgube na težini, da izgrade mišićnu masu i da podmlade kožu. Suplementi na bazi kolagena već jako dugo su poznata i piju se u Japanu. Već godinama mnoge poznate marke proizvode praškove, pića i ostale dodatke sa kolagenom, zbog činjenice da od njih možete imati niz estetskih koristi.

Već smo napomenuli da kolagen duže kožu drži mladolikom, to znači da je i njegova primena upravo da uspori starenje. Šta se događa vašoj koži kada pijete tečni kolagen? Kada uzmete hidrolizirani kolagen, povećavate unos posebnih aminokiselina dostupnih ćelijama u telu koje stvaraju kolagen. Neki od ovih napitaka sadrže hijaluronsku kiselinu koja je dobro poznata u svetu, koja se koristi u estetskoj hirurgiji.

Da li su svi isti i koji kolagen je najbolji

Da li svi kolageni deluju isto? Da bi se apsorbovali pre nego što je probavni proces započeo, kolagenski peptidi moraju da budu u tečnom obliku. Istraživanja su pokazala da uzimanje kolagena oralno (na primer kao kolagenski napitak) povećava njegovu dostupnost u poređenju sa primenom u kremi. Pozitivni efekti oralnog kolagena su takođe trajniji od efekata kreme za lice. To je zato što kolagen uzet oralno utiče na dublje slojeve kože, ciljajući dermalni sloj, gde se događaju gubici kolagena.

Izvor: https://www.harpersbazaar.com/uk/beauty/skincare/a19701339/do-collagen-drinks-work/

Kolagen za elastičnost i hidrataciju kože

Istraživanja koja ispituju antiagresivna  svojstva kolagena pokazala su da je 2,5-5 grama kolagen hidrolizata korišćeno kod žena u starosti od 35 do 55 godina starosti, jednom  dnevno tokom osam nedelja, značajno poboljšalo elastičnost kože, kao i samu vlažnost kože, ali i smanjilo transepidermalni gubitak vode (suvoću) i hrapavost kože. Ovo čini kolagen jednim od najboljih prirodnih sastojaka za negu kože.

Izvor: https://www.nytimes.com/2019/11/09/style/self-care/collagen-benefits.html

Druga studija je otkrila da su žene koje su pile napitak pomešan sa dodatkom kolagena dnevno tokom 12 nedelja doživele povećanu hidrataciju kože i značajno smanjenje dubine bora u odnosu na kontrolnu grupu. Efekti dodataka kolagena na smanjenje bora pripisuju se njihovoj sposobnosti da stimulišu vaše telo da samostalno proizvodi kolagen. Uz to, uzimanje dodataka kolagena može promovisati proizvodnju drugih proteina koji pomažu u strukturi vaše kože, uključujući elastin i fibrilin. Takođe postoje mnoge anegdotske tvrdnje da dodaci kolagena pomažu u sprečavanju akni i drugih stanja kože, ali to nije podržano naučnim dokazima.

Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits#1.-Can-improve-skin-health

Ono što preporučujemo na osnovu svega izvedenog jesu sledeći suplementi:

Super Collagen Beauty

Super Collagen Beauty je jedinstvena prilika za stvaranje dobrog zdravlja iznutra. Collagen Beauti je prirodna formulacija za poboljšanje strukturnog integriteta kože i smanjenje faktora starenja kože nakon 8-12 nedelja upotrebe, poboljšavajući kvalitet kože celog tela i izravnavajući bore na koži iznutra. Super Collagen Beauty sa uravnoteženom ishranom, klinički dokazano: smanjuje bore na koži i glatke fine linije, povećava hidrataciju kože i poboljšajte nivo vlage, povećava elastičnost kože, doprinosi stvaranju sopstvenog  kolagena i zaštiti od oštećenja slobodnih radikala vitaminima C, doprinosi održavanju strukture kože, podržavaju zarastanje rana i podržavaju zdravu kosu i nokte.

https://prodavnica.aleksandarmn.com/kupi/super-collagen-beauty-1177

Super Collagen Beauty Direct

Super collagen beauty direct, novi oblik kolagena u granulama za direktnu apsorpciju , sa ukusom kalifornijske pomorandže.

https://prodavnica.aleksandarmn.com/kupi/super-collagen-beauty-direct-20-kesica-1208

Super Collagen Anti-age

Sadrži proverene anti aging supstance, koje su moćni saveznici u borbi protiv bora. Ova kombinacija moćnih sastojaka je neophodna za regeneraciju i obnavljanje kože na dnevnom nivou jer je koža najviše izložena riziku od oštećenja zbog solarne radijacije, vrućine, hladnoće, efekata starenja.

Ekstrakt nara sadrži elagičnu kiselinu koja je snažan antioksidant i sa Vitaminom E i koenzimom Q10 čuvaju ćelije kože od oksidativnog stresa i time se usporava proces starenja. Pošto naš organizam ne proizvodi vitamin E, koenzim Q10 i elagičnu kiselinu jedini način da ih unesemo jesu ishrana i suplementi. Uspešni su i u borbi protiv ožiljaka jer utiču na regulaciju sinteze i razgradnje kolagena i elastina, što je veoma važno prilikom tretiranja kože sa ožiljcima i strijama.

Redovnim uzimanjem kolagenske terapije -Super Collagen Anti-age ublažavaju se bore na licu, vratu i dekolteu, koža je zategnuta i hidrirana.Umornoj koži vraća svežinu i jedrinu. Postiže se efekat vitalizacije i liftinga kože.

https://prodavnica.aleksandarmn.com/kupi/super-collagen-anti-age-shots-14-x-25ml-1210

O kolagenu se može još puno govoriti. Njegov značaj je zaista veliki, kao što smo spomenuli, u održavanju dobre kondicije  i izgleda celog tela, poboljšanju zdravlja i pomoć oko bolesti, kao  i očuvanje mladalačkog izgleda kože sve do poznih godina.  Nadamo se da je razloga dovoljno i da će kolagen postati nezaobilazan sastojak u vašoj svakodnevnoj upotrebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *