Liposomalni vitamin C

Liposomalni vitamin C

vitamin c liposomada

Vitamin C – Osnovna uloga i izvori prirodnog vitamina C

Askorbinska kiselina, poznata i kao prirodni vitamin C, je najpoznatiji i najviše konzumiran od svih vitamina. Izvorno korišćen kao lek za skorbut, vitamin C je od tada pokazao svoj značaj u mnogim funkcijama i procesima u organizmu, na primer za zaštitu zidova krvnih sudova, proizvodnju kolagena, metabolizam gvožđa, jačanje imunološkog sistema, antioksidativna svojstva itd.

Preporučena dnevna doza vitamina c

Suprotno drugim sisarima, naše telo ne može samo da sintetiše vitamin C (to se generalno odnosi na primate), što znači da ovaj hranljivi sastojak mora pronaći u hrani. Kada je u pitanju vitamin c dnevna doza je postavljena na 80 mg / dan za odrasle, i muškarce i žene.

Međutim, vitamin C je vrlo krhak molekul koji je veoma osetljiv na uslove okoline kao što su temperatura, vazduh ili svetlost. To znači da se značajna količina vitamina gubi tokom skladištenja voća i povrća ili tokom kuvanja.

Da biste bili sigurni da je dostignuta preporučena dnevna doza, pored hrane možete uzimati i dodatak ishrani Vitamina C, kao i druge multivitaminske komplemente. Ovi dodaci su generalno dostupni u različitim oblicima (tablete, kapsule, tečnost, prahovi za razmućivanje u vodi, itd.) i različitim u dozama za lako varenje.

Efekti i ograničenja prirodnog vitamina C

Nekoliko studija imalo je za cilj procenu efekata velikih doza prirodnog  vitamina C merenjem njegove koncentracije u plazmi. Dokazano je da unošenje visokih doza vitamina C, obično više od 100 mg, ne završi u većoj koncentraciji u plazmi, već dovodi do granične koncentracije. Drugim rečima, unošenje velike količine tradicionalnog vitamina C ne znači imati više vitamina u krvi i u organizmu, jer on se izlučuje.

Ova pojava se objašnjava ograničenim količinama vitamina C koje creva u određenom vremenu mogu da apsorbuju da bi se prerasporedila u ostatak organizma (ovaj fenomen poznat je kao tolerancija creva). Višak vitamina C koji crevo ne apsorbuje eliminiše se urinom i, u manjoj meri, fecesom . Štaviše, mora se naglasiti da uzimanje veoma visokih doza tradicionalnog vitamina C može prouzrokovati dijareju i druge probavne probleme, iako sam vitamin C nije toksičan.

Zbog toga, optimalna strategija za isporuku vitamina C mora:

 • Zaštititi vitamin C od razgradnje pre nego što se isporuči ćelijama;
 • Prevladati toleranciju creva;
 • Osigurati da se visoka koncentracija vitamina C isporučuje u celo telo (povećana bioraspoloživost) i tokom dužeg vremenskog perioda.

Da bi se ispunili ovi zahtevi, moguće je inkapsulirati vitamin C u liposome (koji se naziva liposomski vitamin C).

Liposonalini vitamin C ili prirodni vitamin C: Znate li razaliku?

Liposomi: revolucionarna metoda kapsuliranja za prirodni vitamin C sa povećanom efikasnošću

Liposomi su vezikule koje se sastoje od lipidnog dvosloja, tj. deluju poput „mehurića“ napravljenih od lipida i prečnika u rasponu od 20 nanometara (nm) do nekoliko mikrometara (µm). Poređenja radi, ljudska kosa ima prečnik u rasponu između 50 i 100 µm (što je ekvivalentno od 0,02 do 0,1 mm), što znači da liposomi mogu biti 100 do 1000 puta manji od prečnika dlake.

Struktura liposoma sastoji se od lipidnog dvosloja i vodenog jezgra, što je moguće zbog amfifilne prirode lipida. Ovi molekuli poseduju:

 • Hidrofilna glava, tj. deo koji ima afinitet za vodu;
 • Hidrofobni rep, tj. deo koji izbegava vodu.

Kao rezultat toga, kada lipidi dođu u kontakt sa vodom, oni će se spontano organizovati tako da minimalizuju kontakt između vode i hidrofobnih repova. Ovo se prevodi stvaranjem dvosloja, gde su hidrofobni repovi okrenuti jedan prema drugom u dvosloju i izoluju se iz vodene sredine oko sebe. Ova struktura je zatvorena i dovodi do zaglavljivanja unutrašnjeg dela – ili jezgra – gde se mogu transportovati hidro rastvorljiva jedinjenja.

Alternativno, hidrofobna jedinjenja takođe mogu da se inkapsuliraju, u kom slučaju se ovi molekuli direktno ugrađuju u lipidni dvosloj.

Postoje različite vrste liposoma, klasifikovane prema njihovoj veličini i broju unutrašnjeg odeljenja. Na primer, moguće je razlikovati jednoslojne (sa jednim odeljkom) i višeslojne strukture (kada jedan liposom sadrži nekoliko odeljeka).

Struktura i veličina liposoma mogu se kontrolisati tipom lipida koji čine vezikulu, kao i metodom proizvodnje. Suprotno proteinima, vitaminima i drugim hranljivim sastojcima, na lipide manje utiče prolazak kroz želudac i dejstvo želučanih sokova i enzima.

Probava lipida uglavnom odvija se u tankom crevu . Promena pH koja se javlja u digestivnom traktu ne utiče na stabilnost liposoma, ali soli prisutne u žuči, kao i enzimi mogu poremetiti membranu liposoma. Međutim, iako neke vezikule gube integritet i oslobađaju sadržaj, drugi liposomi mogu da izdrže i apsorbuju ih creva, a zatim ih krv nosi. Odatle se liposomi mogu distribuirati po celom telu („bioraspoloživost“) .

Budući da su molekuli koncentrisani unutar svakog liposoma (u poređenju sa slobodnim molekulima koji se razblažuju u krvi), kapsulacija unutar liposoma omogućava isporuku veće doze molekula direktno unutar ćelija.

I na kraju, liposomi (i liposomalni vitamin C- 1000) nude dužu bioraspoloživost od slobodnih molekula koji cirkulišu u organizmu. Zahvaljujući otpornosti na gastrointestinalno okruženje, liposomi mogu da cirkulišu u dužem vremenskom periodu krvlju pre nego što se izluče bubrezima.

Kao rezultat, tretmani su efikasni tokom dužeg vremenskog perioda, koji se mogu modulisati veličinom liposoma, vrstom lipida koji formiraju njihovu membranu ili dodavanjem drugih molekula direktno u membranu ili na nju. Ovi dodatni molekuli pomažu da vezikule postanu otpornije na delovanje enzima. Takođe mogu učiniti liposome nevidljivim za ćelije imunog sistema (uvek spremni da očiste svako strano telo iz organizma), strategiju koja se obično koristi u farmaceutskoj industriji.

Prednosti liposomalnog vitamina C

Kapsulacija hranljivih sastojaka u liposome je odlična strategija za poboljšanje njihove bioraspoloživosti i za sigurnost da većina hranljivih sastojaka stigne do ćelija radi optimalnog tretmana. Vitamin C može imati koristi od takve inkapsulacije (koja se naziva „ liposomalni vitamin C “), posebno zato što hidrofilna priroda ovih molekula olakšava rastvaranje vitamina C u vodenom jezgru liposoma.

Liposomalni vitamin C nudi nekoliko prednosti u odnosu na njihov tradicionalni oblik:

 • Zaštita vitamina C od razgradnje nakon prolaska kroz gastrointestinalni trakt (od želudačnih sokova, enzima, promene pH, oksidacije, itd.) zbog izolacije stvorene membranom liposoma;
 • Bez sredstva za bojenje ili konzervansa;
 • Liposomi zaobilaze toleranciju creva i ograničenje koncentracije vitamina C u krvi zahvaljujući njihovoj boljoj apsorpciji u crevima;
 • Nema dijareje ili digestivnih poremećaja povezanih sa visokim dozama vitamina C zbog izolacije vezikula;
 • Bolja distribucija u telu i veća koncentracija liposoma – a zatim i vitamina C – u krvi u poređenju sa slobodnim vitaminom C;
 • Pojačana apsorpcija u ćelijama zahvaljujući sličnoj prirodi ćelija i liposomske membrane i njihovom posebnom afinitetu;
 • Poboljšano delovanje liposomskog vitamina C nakon veće koncentracije vitamina C koji se direktno oslobađa u ćelijama;
 • Duže trajanje delovanja zahvaljujući dužoj bioraspoloživosti liposoma, što omogućava oslobađanje vitamina C tokom dužeg vremenskog perioda.

Ukratko, liposomalni vitamin C je najefikasnija strategija za postizanje preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Kapsulacija u liposome prevazilazi većinu izazova sa kojima se tradicionalni vitamin C mora suočiti.

Za optimalnu efikasnost moraju se koristiti samo sirovine najvišeg kvaliteta. Štaviše, veličina liposoma mora biti u skladu sa određenim standardima, a njihovekarakteristike moraju biti potvrđene nezavisnim testovima.

 

2 Comments

 1. Milica Dobrijevic каже:

  Idem uvek iskljucivo u nekoliko apoteka da me ne bi smarali sa ponudama, i obe moje farmaceutkinje su mi preporucile ovaj preparat. Najjace nesto, ne samo osecaj energicnosti nego mi koza postala vrh ahah..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *