Kičma
0
0

Poštovani, imam oštećenje i smanjenje hrskavice između pršljenova, L2 i L3 što izaziva stašne bolove , usled pritiska na nerve. Šta preporučujete za regeneraciju tog međupršljenskog prostora/hrskavice.

Označite kao spam
Posted by Jelena F
Pitanje postavljeno 19 јуна, 2020 6:06 pm
3046 pregleda
Javno pitanje
Dodajte komentar
0
Privatni odgovor

Poštovana,
Hrskavica je vrsta elastičnog vezivnog tkiva koja ulazi u sastav mnogih struktura ljudskog tela. Ima je u grudnom košu, nosu, bronhijama, ušima a oblaže i pregibe kičmenih pršljenova, laktova, kolena, kukova. Manje je elastična od mišića, ali nije ni tako čvrsta kao kost. Njena osnovna funkcija jeste da omogućava pokretljivost zglobova sprečavajući da se kosti taru jedna o drugu – kada i dolazi do oštećenja. Sve dok su hrskavice u telu bez oštećenja, zglobovi se savijaju i pokreću normalno i bezbolno, te nam nikakvo obnavljanje hrskavice zglobova nije potrebno. Ipak, razni faktori mogu da uzrokuju poremećaje – starenje organizma i bolesti kao što je npr. osteoartritis. Simptomi koji ukazuju na smanjen kvalitet strukture hrskavice ili čak njen potpuni nestanak jesu bol prilikom kretanja, kao i otok i zategnutost mišića. Osim degenerativnih promena, uzrok trošenja i oštećenja hrskavice mogu biti i drugi faktori – mehaničke povrede prilikom udaraca, preterana fizička aktivnost, nošenje teškog tereta, kao i gojaznost. Za razliku od drugih vrsta tkiva, hrskavica nema snabdevanje krvlju. Zbog toga oštećena hrskavica iziskuje mnogo duže vremena da se leči, u poređenju sa drugim tkivima koji se snabdevaju krvlju.
Degenerativne promene zglobne hrskavice, koje zatim uzrokuju promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakterišu bolom i oštećenom funkcijom zgloba, nazivaju se artroza, osteoartroza ili osteoartritis. Artroza je progresivno-degenerativna bolest koja obično zahvata jedan zglob, a ponekad i više zglobova. Reč je o promenama u koštano-hrskavičnom tkivu praćenih bolom, ali bez upala karakterističnih za reumatska, autoimuna oboljenja. Najčešće su zahvaćeni noseći zglobovi, te se javlja artroza kolena, kukova i kičmenog stuba, mada ni zglobovi šake i prstiju nisu pošteđeni. Hrskavica ovih zglobova je oštećena, prostor unutar zgloba je smanjen, a količina zglobne tečnosti je ili smanjena ili se u nekim slučajevima širi u okolni prostor. Pošto je nedovoljno hrskavice i zglobne tečnosti, kost se tare o kost, uzrokujući bolove i otežanu pokretljivost.
Savetujem Vam da izbegavate pokrete prilikom kojih se bol u zglobu pojačava, Iidite na fizikalnu terapiju koju će vam ordinirati vaš fizijatar, ako ste u mogućnosti, posetite banju sa termalnom vodom i odgovarajućom terapijom, koristite masti ili gelove koji se utrljavaju u bolno mesto, a koji greju (Joint MD Repair gel) ili hlade (Biofreeze gel), povećavajući na taj način prokrvljenost i cirkulaciju, što posredno smanjuje bol. Takođe, na raspolaganju vam je vrlo široka grupa dijetetskih suplemenata od kojih neki mogu pomoći u saniranju uzroka bola i u revitalizaciji degenerativnih promena zglobova, gde Vam toplo preporučujem Joint MD Extra Strength, najnovija napredna hondroprotektor formula.U sastav ulazi hijaluronska kiselina, glavni sastojak sinovijalne tečnosti koja se nalazi u zglobovima i neophodna je za podmazivanje zglobne hrskavice. JMD Extra Strength predstavlja unapređenu formulu sa Magenzijumom, Vitaminom D i kurkumom. Prvi rezultati već nakon 7 dana korišćenja. Obogaćen ekstraktom korena kurkume daje duplo jači i brži antiinflamatorni efekat. U sinergiji sa postojećim aktivnim sastojcima otklanja bol i otoke na zglobovima još brže i efikasnije. Obogaćen je najkvalitetnijim oblikom Magnezijuma (Magnezijum-citratom) koji se bolje resorbuje od drugih obilka magnezijuma i ima ulogu u otklanjanju grčeva i zamora u mišićima koji su izloženi većem stresu i naporu kod osteoartroze jer preuzimaju na sebe zaštitu oteklih i bolnih zglobova. Preporučuje se da se preparat terapijski uzima dva puta dnevno po dve kapsule (2x2), prvih 14 dana za smanjenje zglobne ukočenosti, poboljšanja funkcije zglobova i njihove čvrstine i fleksibilnosti. Posle postizanja terapijskog efekta, koristiti jednom dnevno po dve kapsule za svakodnevnu podršku zglobova.

Srdačan pozdrav,
Dr Aleksandra Mickić

Označite kao spam
Posted by (Pitanja: 0, Odgovori: 43)
Odgovoreno 29 јуна, 2020 8:47 pm
Koliko vidim, Jelena je postavila pitanje o obnovi kičmene hrskavice, a Vi odgovarate o zglobnoj ili zglobovima. Ja nemam problem sa zglobovima, već sa nedostatkom hrskavice u kičmenom stubu. Utrnuta stopala, otežan hod. Da li za taj problem postoji lek?
(Anonimno at 30 октобра, 2022 5:20 pm)
Dodajte komentar