Povrede tetiva i ligamenata i njihovo lečenje

Povrede tetiva i ligamenata i njihovo lečenje

aleksandarmn logo

aleksandarmn logo

Vrlo je bitno znati da su tetive završeci kojima se mišić vezuje za kost, a ligamenti su vezivni elementi izmedju kostiju. Tetive i ligamenti sastavljeni su od vezivnog tkiva tj. kolagenih vlakana.

Uloga tetiva i ligamenata

U tetivama vlakna su postavljena paralelno čime tetive dobijaju veću elastičnost što omogućuje mišiću njegovo istezanje i skraćivenje tj. kretanje. Dakle, uloga tetiva je da prenose mehničku energiju mišićne kontrakcije na kost i tako izazove odredjeni pokret. Za razliku od tetiva ligamenti su manje elastični, s tim da su jaki i čvrsti i odatle njihova uloga da stabilizuju zglobove.

Povrede tetiva: istegnute tetive i upala 

Povrede tetiva nastaju kao posledica nesposobnosti tetivnog tkiva da se prilagodi sili opterećenja. Direktnim dejstvom spoljašnje sile (udarac) i indirektno (snažnom kontrakcijom mišića). Kidanje vlakana snopova tetiva može biti potpuno i nepotpuno. Povrede tetiva su uglavnom udružene i nastaju na ranije izmenjenoj tetivi. Sa godinama dolazi do smanjene elastičnosti tetiva kao i nakupljanja mikrooštećenja na vlaknima i strukturi tetiva. Jedan od glavnih simptoma je bol i upala tetiva nastali kao posledica kidanja tetivnih vlakana sastavljenih od kolagenih lanaca.

Tipovi povreda tetiva:

 • Tendovaginitis – upala tetivnog omotača
 • tendinosis – degenerativne promene u strukturi tetive
 • reptura tetiva – parcijalno ili kompletno pucanje tetiva
 • tendonitis

Najčešće upale tetiva

Svaka tetiva može da bude povređena ili upaljena u određenim okolnostima, ali neke od najčešćih su:

 • upala tetive ramena
 • upala tetive palca na ruci
 • upala Ahilove tetive
 • upala tetiva kolena 

ligamenti kolena

Povrede ligamenata – istegnuti ligamenti i pucanje 

            U odredjenim situacijama može doći do povrede ligamenata. Kako dolazi do povrede ligamenata? Ligamenti se mogu istegnuti ili može doći do njihovog delimičnog ili kompletnog pucanja. Najčešće povredjivani ligamenti su ligamenti kolena medijalni kolateralni i prednji ukršteni. Povrede mogu nastati direktnom mehaničkom silom (udarcem) ili bez direktnog kontakta (nezgodan doskok u sportu i usled pada).

Istegnuti ligamenti – simptomi 

Simptomi povrede ligamenata su: bol i otok zgloba, ograničena pokretljivost zgloba kao i osetljivost zgloba na dodir. Ako su u pitanju ligamenti donjih ekstremiteta jedan od simptoma je osećaj nestabilnosti u zglobu prilikom stajanja ili hodanja kao i izmenjen hod zbog bola i osećaja nesigurnosti.

Najčešće se javljaju:

 • istegnuti ligamenti kolena i
 • istegnuti ligamenti stopala

Istegnuti ligamenti, prema intenzitetu, spadaju u blage oblike povrede ligamenata po svojim simptomima, za razliku od delimičnog i potpunog prsnuća.

Ligamenti kolena

Koleno predstavlja izuzetno kompleksan sistem, a ligamenti kolena mu omogućavaju stabilnost i sposobnost za izvođenje velikog broja različitih pokreta.

Ligamenti kolena su pozicionirani sa unutrašnje (medijalni kolateralni ligament) i spošljašnje strane zgloba (lateralni kolateralni ligament). Unutar samog zgloba su prednji ukršteni ligament i zadnji ukršteni ligament. 

Lečenje ligamenata i tetiva:

 • mirovanje
 • krioterapija (led, a zatim hladni gel- Biofreeze)
 • elevacija
 • fizikalna terapija
 • hiruško lečenje
 • medikamentna terapija (antiinflamatorni lekovi za ligamente i tetive i preparati kolagena)

ahilova tetiva

Lečenja ligamenata i tetiva preparatima na bazi kolagena       

Kolagen je osnovna gradivna materija vezivnog tkiva koje se nalazi u mišićima, kostima, tetivama, ligamentima, koži, krvnim sudovima, digestivnom sistemu. Kolagen našem telu daje snagu i potporu, a našoj koži elastičnost i lepotu.

Sa godinama proizvodnja kolagena u našem telu se usporava. Takodje životne navike, pušenje, neadekvatna ishrana, duga izloženost suncu smanjuju proizvodnju kolagenih lanaca neophodnih da se ugrade i poprave sve štetne efekte okoline, starosti ili povreda. Upravo usporena proizvodnja kolagena je razlog brže regeneracije i oporavka kod mladjih osoba u odnosu na starije.

 Zato Super Collagen + C predstavlja idealno rešenje za vas. Njegovom upotrebom izbegavate sporo obnavljanje kolagena u organizmu i na jedan brži i efikasniji način omogućavate unos gotovog, visokoprečišćenog kolagena tipa I i III u organizam čime se obezbedjuje da vaše kosti duži niz godina ostanu čvrste i elastične, zglobovi pokretljiviji i gipkiji dok nokti i kosa upotrebom kolagena zadržavaju sjaj i čvrstinu tokom cele godine.

Preparat Super Collagen + C  se preporočuje nakon povreda mišića i tetiva zbog bržeg oporavka, kod preloma jer kolagen ubrzava proces stvaranja kalusa i zarastanja preloma, kod zarastanja otvorenih rana, posekotina, kod bolova u kolenu, ramenu i drugim zglobovima, nakon ugradnji endoproteza i drugih operativnih zahvata. Jačanjem elastičnosti zida krvnog suda kolagen pomaže kod proširenih vena.

Proces obnavljanja ligamenata i tetiva kao i zarastanja preloma zavisi i od sinteze novih proteina, čiji su izvor amino kiseline unete hranom i suplementacijom. Obzirom da je kolagen veliki molekul i da je njegova resorpcija u želucu nemoguća, tablete Super Collagen + C sadrže enzimski obradjene 19 amino kiseline male molekularne težine, čime se postiže njegova gotovo potpuna resorpcija. Amino kiseline u sastavu kolagena tip I i III su od posebne važnosti za zarastanje kostiju, a to su hidroksiprolin, arginin, glicin, cistein, glutamine I hidroksilizin.

Samo originalni hidrolizirani preparati kao što je Super Collagen + C garantuju ovako raznovrsnu i sigurnu podršku vašem telu.

Dr Sanja Antić Vukosavljević

1 Comment

 1. Ljiljana каже:

  Zanima me cena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *