Ulje divljeg origana – za šta se koristi i koja su lekovita dejstva?

Ulje divljeg origana – za šta se koristi i koja su lekovita dejstva?

prirodni divlji origano

Kada govorimo o divljem origanu i njegovoj upotrebi, treba napomenuti da je reč o biljci  koju su među prvima počeli da koriste stari Grci i to u lekovite svrhe, vekovima ranije. Ako se malo pozabavimo istorijom, videćemo da je benefite i blagotvorna svojstva ove aromatične biljke među prvima otkrio upravo najpoznatiji starogrčki lekar – Hipokrat. Još tada se znalo da je divlji origano izuzetno koristan za ljudsko zdravlje, naročito kada se radi o borbi protiv infekcija i patogenih mikroorganizama. 

 

Šta je divlji origano?

Reč je o blagotvornoj, višegodišnjoj biljci koja raste na nadmorskim visinama (preko 1000 metara) u mediteranskim zemljama poput Grčke,Turske i Španije. 

Nekima će prva asocijacija biti na klasično začinsko bilje koje koristimo u ishrani, kao dodatak jelima. Ipak, treba napomenuti da se ulje divljeg origana ne dobija preradom pitome vrste biljke koja se može uzgajati u baštama, već preradom divljeg origana koji uspeva na mestima sa odgovarajućom klimom od kojeg se zatim posebnom metodom (tzv. „parnom destilacijom“) pravi čisto organsko ulje koje je danas više nego ikada zastupljeno kako u svakodnevnom režimu ishrane kao dijetetski proizvod tako i za lečenje mnogih bolesti. 

 

Za šta se sve može koristiti ulje divljeg origana?

U poslednje vreme, iz ugla naučnika primećena je povećana rezistentnost pacijenata na pojedine antiupalne agense usled genotipskih bakterijskih mutacija pa se prilikom lečenja bakterijskih infekcija akcenat stavlja na razne alternativne metode koje daju adekvatne rezultate. Jedna od njih je svakako upotreba ulja divljeg origana u otklanjaju infekcija koje su posledica prisutnosti pojedinih bakterija u organizmu.

Postoje zapravo brojne kliničke studije koje dokazuju sva pozitivna dejstva na organizam ovog itekako moćnog antioksidansa. Zadnjih nekoliko godina, mnogi lekari ga preporučuju u preventivne svrhe, naročito u sezoni virusa i gripa. 

Konkretno, ono što ulje divljeg origana izdvaja od ostalih eteričnih ulja na tržištu jeste visok procenat karvakrola (minimum 60 %) kao i prisutnost timola (minimum 4%), rozmarične kiseline kao i drugih važnih polifenola. Opše je poznato da se karvakrol može pronaći u brojnim aromatičnim začinima, baš kao i u samom origanu. Reč je o supstanci koja čiju je upotrebu u hrani odobrila Savezna uprava za lekove (Federal Drug Administration) dok ju je Evropska komisija uvrstila na listu aromatičnih sastojaka koji se sme koristiti u pecivima, alkoholnim i bezalkoholnim pićima, slatkišima i sl. 

Reč je o aktivnoj supstanci koja pored antioksidativnog i antiseptičkog dejstava ima i antibakterijsko i antivirusno dejstvo u borbi protiv raznoraznih mikroba koji su uzročnici mnogih bolesti.

Mnoga istraživanja naučnika iz oblasti medicine pokazuju da je ulje divljeg origana izuzetno efikasno u borbi protiv urinarnih infekcija koje mogu biti uporne i učestale, kao i kod osoba koje imaju probleme sa sinusima ili visok krvni pritisak. Takođe, njegovom svakodnevnom upotrebom organizam postaje zaštićeniji od napada virusa iz okruženja pa je odličan prirodan antibiotik za jačanje imuniteta.

Ovo lekovito eterično ulje uspešno deluje u izlečenju heliko bakterije kao i u suzbijanju kožnih infekcija poput ekcema i gljivica na noktima. Mnogi pacijenti koji imaju alergije od sezonskog polena kažu da im je ulje divljeg origana ublažilo tegobe tako što je smanjeno učestalo kijanje i curenje iz nosa. 

 

Ulje divljeg origana  – odličan saveznik u lečenju kandide

Osobe koje imaju neku vrstu gljivične infekcije kao što je kandidijazija, svesni su činjenice koliko ovo oboljenje može biti nelagodno, naročito ako se javlja s vremena na vreme. Reč je o bakteriji – kandidi koja se može nastaniti u grlu, na noktima, a isto tako napada genitalije i creva. Uglavnom je praćena crvenilom kao i neprijatnim svrabom kao i pojedinim promenama na sluzokoži. 

Nedavne studije ukazuju da pojedini dijetetski proizvodi na bazi polifenola pozitivno deluju na gastrointestinalni trakt, naročito kada se radi o naseljavanju „dobrih“ bakterija, dok istovremeno sprečavaju naseljavanje patogenih mikroorganizama. 

Zahvaljujući aktivnim supstancama, timolom i karvakrolom, ulje divljeg origana za kandidu garantuje njeno potpuno izlečenje, naravno uz pridržavanje određenog načina ishrane koji podrazumeva izbegavanje proizvoda na bazi šećera. Takođe, preporuka je da se pije dosta tečnosti (vode ili prirodnih čajeva) kako bi se bakterija izbacila iz organizma. 

 

Heliko bakterija se uspešno može izlečiti redovnim konzumiranjem ulja divljeg origana

Problemi sa varenjem uzrokovani prisustvom Helico bakterije koja najčešće živi u želucu ili dvanaestopalačnom crevu mogu izazvati niz drugih bolesti ukoliko se bakterija ne otkrije i ne leči na vreme. Mešavina ulja divljeg origana i ulja crnog kumina dokazano pozitivno deluje na osobe koje imaju ovu dijagnozu. 

S obzirom da antibakterijsko dejstvo ne narušava bakterijsku floru u crevima i želucu, ulje predstavlja odličan prirodan antiseptik koji se nesmetano može koristiti preventivno. Skoro da nema pacijenta koji vam neće reći da je ulje divljeg origana za heliko bakteriju savršen preparat koji pomaže kod izlečenja ove uporne bakterije u organizmu. 

 

Ulje divljeg origana – za sve one koji imaju probleme sa sinusima

Ako nekoliko puta u toku godine oboljevate od sinuzitisa, ulje divljeg origana je definitvno nešto što vam može pomoći u terapiji. Inhalacije na bazi ulja razblaženog sa fiziološkim rastvorom nekoliko puta u toku dana direktno deluju na zapušene sinuse i curenje nosa, pa pacijenti osećaju znatno olakšanje već nakon prve inhalacije. 

Kada koristite ulje divljeg origana za sinuse, obavezno se posavetujte sa lekarom o njegovom načinu primene kako prevelikom dozom ne biste oštetili sluznicu nosa.

 

Može se koristiti kod lečenja gljivica na noktima

Gljivice na noktima se mogu javiti kod osoba različite životne dobi, kako kod žena tako i kod muškaraca. Reč je o zaraznoj infekciji čiji se glavni simptomi manifestuju kroz zadebljanje nokta koji vremenom počinje da žuti a ako se infekcija ne leči na vreme može doći i do potpunog raspadanja nokta kao i do pojave otoka. 

Kako bi se sprečio razvoj bolesti, preporuka je koristiti ulje divljeg origana protiv gljivica na noktima već u ranoj fazi. U tom slučaju ulje treba razblažiti sa nekim jestivim uljem u preporučenoj srazmeri i obolelo mesto premazati dva puta u toku dana. 

 

Za jačanje imuniteta redovno koristite ulje divljeg origana

Sa naučne tačke gledišta dokazano je da ulje divljeg origana preventivno deluje protiv napada od čak tridesetak vrsta mikroorganizama čime direktno utiče na jačanje imuniteta. S obzirom na aktuelnu situaciju sa korona virusom danas nam je više nego ikad potreban jak imuni sistem kako bi se izborili sa ovim opakim neprijateljem koji, zna se, najviše pogađa respiratorne organe. Za odbranu organizma može se konzumirati ulje divljeg origana za imunitet uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom. 

 

Ulje divljeg origana uspešno se bori protiv svih virusa iz okruženja

Sa dolaskom jeseni stižu nam i razni virusi poput sezonskog gripa. To je ujedno i period kada su domovi zdravlja puni pacijenata koji imaju neku respiratornu infekciju pa je shodno tome važno na vreme se zaštititi. Pored toga što se uspešno koristi u lečenju brojnih bakterijskih infekcija, ulje divljeg origana odlično deluje i na viruse kojima smo svakodnevno okruženi. Zbog toga se ulje divljeg origana protiv virusa u poslednje vreme sve više preporučuje od strane mnogih lekara specijalista. 

 

Koristi se kod pacijenata sa hipertenzijom pored redovne terapije

Osobe koje boluju od hipertenzije mogu uz preporuku svog lekara- interniste, povremeno upotrebljavati i ulje divljeg origana pored redovno prepisane terapije. Kada se koristi ulje divljeg origana visok pritisak automatski se snižava i vraća u normalne okvire.  

 

Uspešno leči sve vrste urinarnih infekcija

Svima je poznato koliko urinarne infekcije mogu biti uporne kod žena. Naročito pogađaju trudnice, ali isto tako i žene u menopauzi. Takođe, često su zastupljene i kod mladih žena koje su seksualno aktivne. Istraživanja ukazuju da dve trećine žena na planeti barem jednom dobije neku vrstu urinarne infekcije. 

Sa medicinskog aspekta, smatra se da ulje divljeg origana uspešno sprečava rast brojnih bakterija kao što su ešerihija koli, streptokoka, stafilokoka kao i pojavu mnogih drugih bakterija koje pored infekcije urinarnog trakta mogu izazvati i nastanjivanje gljivica u predelu genitalija. Kada se upotrebljava ulje divljeg origana i urinarne infekcije će biti na dobrom putu da budu izlečene

 

Kako se koristi ulje divljeg origana?

Kada govorimo o njegovoj opštoj upotrebi kod odraslih osoba, preporuka je jednu do tri kapi razblažiti sa malo vode ili soka (30 ml), a zatim sve to dobro promešati i odmah progutati bez zadržavanja tečnosti u ustima

Ukoliko se ulje koristi za lečenje pojedinih oboljenja obavezna je konsultacija sa lekarom ili farmaceutom o načinu primene.

Treba napomenuti da se ulje divljeg origana može koristiti i u obliku kapsula kao dijetetski suplement. U tom slučaju koristi se jedna kapsula dnevno. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *