Bolovi u vratnom delu kičme – Cervikalni sindrom

Bolovi u vratnom delu kičme – Cervikalni sindrom

aleksandarmn logo

aleksandarmn logo

Nema osobe koja se u jednom trenutku nije požalila na bolove u vratu. Obično se radi o ograničenim pokretima vratnog segmenta i bolu koji se često širi prema ramenima. Svakodnevne aktivnosti i način života dovode do degenerativnih promena na međupršljenskim zglobovima i intervertebralnim diskusima dovodeći do postepenog sužavanja i.v prostora a na ivicama pršljena dolazi do stvaranja osteofita. Nagli pokreti glave, dugotrajni nepovoljni položaji vrata u toku sna ili kod nekih profesija (profesinalni vozači, rad za kompjuterom) mogu dovesti do iritacije nervnih korenova i kompresije vratnih arterija.

Cervikalni sindrom – simptomi

Najčešći simptomi cervikalnog sindroma su:

 • palpatorna osetljivost i bolnost vrata i ramena
 • spazam (grč) paravertebralne muskulature vrata
 • ograničena pokretljivost vratne kičme

Kao posledica iritacije nerava, pored bola i spazma vratne muskulature, javlja se propagacija bola duž jedne ruke sa osećajem utrnulosti prstiju šake. Ponekad bolni sindrom vrata prate potiljačne glavobolje.

Spazam mišića vrata i ramena

Spazam mišića vrata i ramena je nevoljna kontrakcija mišića, grč, koji može biti izazvan oštećenjem ili nedostatkom potrebnih nutritijenata. Manifestuje se kroz ukočenost mišića vrata.

Cervikalni sindrom – lečenje

U lečenju ovog neprijatnog bolnog sindoma mogu se koristiti:

 • medikamentna terapija (NSAIL, miorelaksansi, MB12 + B complex)
 • Šancova kragna ili okovratnik (u akutnoj fazi radi rasterećenja vratne muskulature)
 • fizikalna terapija (laseroterapija, magnetoterapija, elektroterapija, ultrazvučna terapija)
 • kineziterapija
 • Kinesiotape

Najznačajnije mesto zauzima kineziterapija jer pozitivni efekti vežbanja ne samo da otklanjaju trenutne bolne tegobe već imaju i presudnu ulogu u prevenciji pojave ovog sindroma. Vežbe za cervikalni sindrom mogu biti statičke, vežbe bez pokreta jer se u njima stvara izometrička kontrakcija, tj. napetost u mišiću raste, a njegova se dužina ne menja.

Kod dinamičkih vežbi nastaje pokret i dolazi do promene u dužini mišića. Kao uvodna procedura pre izvođenja vežbi mogu se koristiti Mueller hladno/topla pakovanja čija je uloga zagrevanje mišića. Vežbe obuhvataju pokrete fleksije, ekstenzije i rotacije.

Statičke vežbe za vrat

 1. Stavite šaku na levu polovinu lica i gurajte u stranu dajući otpor šakom (glava se ne pomera). Otpor šake neka traje dok izbrojite do tri. Ponovite ovu vežbu i na desnoj strani lica i tako ukupno 3 – 5 puta.
 1. Stavite šaku na potiljak i gurajte glavu nazad dajući otpor šakama (glava se ne pomera). Otpor neka traje dok izbrojite do tri. Ponoviti 3 – 5 puta.
 1. Stavite pesnicu ispod brade i gurajte glavu na dole dajući otpor pesnicom (glava se ne pomera). Otpor neka traje dok izbrojite do tri. Ponoviti 3 – 5 puta.

Dinamičke vežbe za vrat

 1. Iz osnovnog položaja glavu lagano savijati prema grudima, brojeći do pet. Ispraviti glavu do osnovnog položaja. Ponoviti 5 – 10 puta.
 1. Iz osnovnog položaja lagano glavu savijati put napred a zatim je okrenuti na levo (prema levom ramenu), brojeći do pet. Vratiti u osnovni položaj. Zatim isto ponoviti u desnu stranu. Ponoviti ovu vežbu 5 – 10 puta.
 1. Iz osnovnog položaja lagano kružite ramenima (visoko ih podižući) put napred, pa potom nazad. Ponovite 5 – 10 puta.

Značaj ovih vežbi je višestruki:

 • istezanjem mišićnih vlakana postiže se njihova optimalna dužina nakon čega su pokreti u vratu bez ograničenja
 • ponavljanje pokreta dovodi do povećanja mišićne snage čime se sprečava ponavljanje ovih tegoba
 • pokreti dovode do poboljšanja lokalne cirkulacije u mišićima vrata

Nakon sprovedenih vežbi preporuka je utrljati Joint MD Repair gel sa kapsaicinom koga karakteriše grejni efekt čime se efekat vežbanja produžava. Kapsaicin je neuropeptid-aktivna supstanca koja utiče na sintezu, skladištenje, transport i oslobađanje supstance P (hemijski medijator impulsa bola duž centralnog nervnog sistema). Pomaže u ublažavanju bola sprečavanjem akumulacije supstance P u perifernim senzornim neuronima. Kada ima manje supstance P u nervnim završecima, impulsi bola se ne prenose do mozga.

Joint MD Repair gel je jedini preparat na tržištu koji predstavlja jedinstvenu i idealno balansiranu kombinaciju čili paprike, đumbira, kurkume, ruzmarina, eukaliptusa i kamfora. Ekstrakt čili paprike u sadejstvu sa alkoholom, kamforom  i mentolom prokrvljuje, greje a potom hladi i dodatno pomaže da se bolje apsorbuju ostale aktivne supstance u sastavu gela.

Kao uvodna procedura za relaksaciju i masažu mišića vrata može se koristiti Roller Massager kao na slici.

Vežbe za jačanje vrata

Nakon smanjenja bolova u vratu mogu se započeti vežbe sa opterećenjem kojim se povećava snaga mišića vrata čime se vrat priprema da izdrži nova iskušenja celodnevnih obaveza i napora. Ovakve vežbe vrata se isključivo preporučuju mlađim osobama jer njihov intenzitet može dovesti do oštećenja intervertebralnih diskusa. Radi se o pokretima glave put napred, pozadi i u stranu sa otporom koji se ostvaruje elastičnom Thera-Band® trakom.

Pravilna upotreba Thera-Band® sistema u vežbanju obezbedjuje da pozitivna i negativna snaga otpora deluje na mišiće, povećavajući tako njihovu otpornost, snagu, pokretljivost i podstičući koordinaciju izmedju mišićnih grupa. Jasno obeleženi stepeni otpora obezbeđuju jednostavno napredovanje sa nivoa na nivo. Osim toga, praktični su za upotrebu, lako prenosivi i omogućavaju praktično neograničen broj korišćenja. Sistemi su priznati i koriste se širom sveta, a posebno bitna potvrda njihovog kvaliteta je stigla od strane Američke asocijacije za fizikalnu terapiju (APTA).

Sa Thera-Band® sistemima za vežbanje, praćenje napretka i postizanje ciljeva terapije ili treninga postaje lakše nego ikada ranije. Različiti nivoi otpora su postignuti debljinom i elastičnošću trake. Takođe, dizajnirali smo i Thera-Band® Progressive Resistance System sa bojama od bakarne do zlatne, koje prate odgovarajuće nivoe težine. Ovaj sveobuhvatni sistem obezbedjuje pozitivne efekte i olakšava merenje i praćenje napretka.

Dr Sanja Antić Vukosavljević

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *